Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteksflytt retar författare

SANDVIKENSveriges författarförbund riktar skarp kritik mot Sandvikens kommun. Orsaken är planerna på att flytta kommundelsbiblioteken till byskolorna.

Annons
- Planerna saknar noggrannare utredning, skriver Per Helge, ordförande i förbundets biblioteksråd, i ett brev till kommunstyrelsen.
För en tid sedan presenterades en slutgiltig rapport från den konsultgrupp som utrett kommunens framtida lokalproblem.
Sandviken kommer att få stora problem inom några år när antalet elever i grundskolan minskar med 1400 barn.
I rapporten backade konsulterna på ett ursprungligt förslag att lägga ner byskolorna.
I stället har man föreslagit att de lokala kommundelsbiblioteken i Åshammar, Österfärnebo, Järbo och Storvik ska flyttas till de lokala skolornas bibliotek och integreras med verksamheten där.

Positiva politiker
På så sätt skulle lokaler frigöras och därmed besparingar göras. Politiker i kommunen, bland andra kommunalrådet Stefan Hedin, s, har kommenterat förslaget i positiva ordalag.
Men förslaget har fått kritik, bland annat från Sandvikens bibliotekschef Åsa Wirén-Jonsson.
Hon har skrivit till kommunstyrelsen och uppmanat politikerna att inte anamma konsulternas förslag om de fyra kommundelsbiblioteken. Hon får nu alltså medhåll från Sveriges författarförbund.
Per Helge skriver i brevet till kommunstyrelsen att biblioteken är en hörnsten i det demokratiska samhället och att en försämring bidrar till att urholka välfärden och demokratin.
- Många kommuner har i dag en helt annan syn än Sandviken på den viktiga biblioteksverksamheten. De fastställer i positiv anda biblioteksplaner för den framtida verksamheten och inser värdet av fungerande bibliotek, konstaterar han.

Måste vara tillgängliga
Förbundet är oroat över flyttplanerna för kommundelsbiblioteken. Det skulle dock kunna innebära fördelar, konstaterar man, förutsatt att kompetent personal i tillräckligt omfattning och med väl tilltaget öppethållande sköter verksamheten. Dessutom krävs det att biblioteken har ett så centralt läge att tillgängligheten inte äventyras för till exempel äldre och handikappade.
- Det är vår förhoppning att kommunstyrelsen i Sandviken finner andra, mer konstruktiva lösningar på biblioteksfrågorna i Storvik, Järbo, Åshammar och Österfärnebo, konstaterar Per Helge.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se