Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag när invånarna blir färre

SANDVIKEN
Den kraftiga befolkningsminskningen i Sandviken och Hofors ger kommunerna extra statligt bidrag.

Annons
Sandviken har beviljats drygt 2,8 miljoner kronor i bidrag och Hofors drygt 2,5 miljoner.
Kommunerna har vetat om sedan i höstas att bidraget skulle komma men först i går tog regeringen det formella beslutet att tilldela drygt 100 kommuner samt sju landsting så kallat omställningsbidrag.

Kompensation
Bidragen delas ut till kommuner och landsting med stor befolkningsminskning. Bakgrunden är att regeringen har bedömt att den kompensation för befolkningsminskning som finns i utjämningssystemet inte är tillräcklig för att bevara en god samhällsservice i hela landet.
Medlen fördelas efter generella principer. Kommunerna får 36 kronor per invånare för varje procents befolkningsminskning utöver fem procent under en tioårsperiod.
Sandviksborna har blivit allt färre sedan 1970. Då bodde 43 663 personer i kommunen. Den sista september förra året bodde 36 772 personer i kommunen.
1980 hade Hofors kommun 13 170 invånare. Den sista september förra året var invånarantalet 10 398.
Detta har alltså berättigat kommunerna till det extra statliga bidraget. Sammanlagt får kommunerna och landstingen dela på 150 miljoner kronor. Mest pengar får Kramfors kommun - drygt 6,1 miljoner kronor.
Hofors får 2 570 000 kronor och Sandviken 2 853 000 kronor.
Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin är tacksam för bidraget. Det är inte villkorat utan får användas av kommunerna på vilket sätt som helst.
- De här pengarna finns med som en del i den budget som vi la i december, säger Stefan Hedin.
Tre andra Gävleborgskommuner får bidrag. Ljusdal, 340 000 kronor, Ovanåker 1 299 000 kronor och Nordanstig 2,2 miljoner kronor.

KARIN BERGKVIST