Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidragsfiske eller yrkesfiske?

Som fritidsfiskare och normalt intresserad av Sveriges ekonomi och var våra skattepengar tar vägen så följer jag alltid de avslöjanden och debatter som orsakas av mygel och fusk inom styrelser och företag oberoende om det är stat, kommun, landsting eller på individnivå. Människans girighet slutar aldrig att förvåna. Det mesta är offentliga handlingar, liksom det jag skriver om här och det finns att tillgå bland annat på Länsstyrelsen Gävleborg. Med spänning följer jag nu den debatt som äntligen kommit ut ur garderoben om ”sälbidrag”.

I bidragslandet Sverige finns något som kallas för ”sälskadebidrag” som yrkes/licensfiskare runt landets kust kan ta del av, för skador på redskap och skadad fisk som orsakats av säl.

I motsats till skogsbolagens årliga avskjutning av älg är inte den storleken på säljakt möjligt och därför betalas detta bidrag ut i olika former till de drabbade yrkesfiskarna för att de ska bli nöjda. Hur mycket varje fiskare ska ha räknas ut efter hur mycket fisk som fångats. Summan till varje fiskare räknas ut och bestäms av en nämnd som består av yrkesfiskare, däribland de som får detta bidrag!

De sitter alltså och bestämmer sin egen bidragsdel och det kan röra sig om 100 000-tals kronor per år och person! Gissa vilka som får mest? De som sitter i nämnden!

Länsstyrelsen Gävleborg är vad jag känner till den ENDA länsstyrelse i Sverige som delar ut ”sälbidrag” till de yrkesfiskare som TRÅLAR och till råga på allt bidragselände så får varje yrkesfiskare inom Gävleborg 5 000 kronor per laxfälla som de lägger i, vilket även länsstyrelsen i Gävleborg är ensam om!

Ett dilemma är att de som trålar inte har samma problem med säl som nätfiskare, men nu tas inte hänsyn till vilket redskap som används, utan till hur mycket fisk som fångats. Klart att en trålare som damsuger vattnen på fisk får mest, men vad får trålen för skador av säl och varför ska varje fiskare ska ha 5 000 kronor för varje fälla de lägger i och vem har bestämt att det ska vara så? Är det lön för arbetet att lägga i dem? En fiskare som har fyra fällor får alltså 20 000 kronor! Dessutom får varje yrkesfiskare bidrag för inköp av fällor!

På vissa håll kanske det kan ses som en bidragande orsak till att småskaligt yrkesfiske ska överleva, men som jag och många andra tolkar det så är det frågan om konstgjord andning och en sorts hemlig kassa i stället för att bli arbetslös.

För något år sedan skrev jag om detta bidragsfusk och då likson nu ifrågasätter jag varför dessa fiskare ska ha alla bidrag? Om det inte går att överleva eller fortsätta med det yrke man givit sig in på, då är det väl dags att söka nytt. Jag tycker det är dags för en revisor att se över saken och kanske för media att granska handlingarna som är offentliga och finns att tillgå på länsstyrelsen.

Nu hoppas väl myndigheterna att de kan hålla sig gömda till mediastormen blåst över, men min önskan är att bidragsfusket nogsamt synas i fogarna. Hur skulle det vara om arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga själv fick bestämma sitt bidrag?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare