Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bila gratis på semestern

GD.se tipsar om de billiga semesteralternativen. Först ut är gratis hyrbil.

Hämta ut den fulltankade hyrbilen gratis och glöm milkostnaden. För att få tillbaka bilar som hyrts ut enkel sträcka skapades för tre år sedan tjänsten Freerider och varje vecka finns möjlighet att köra gratis från Gävle till Stockholm eller andra orter i Sverige.

– Här brukar det vara två-tre bilar i veckan som ska köras tillbaka, främst ska de till Stockholm, Arlanda eller Sundsvall. Men även andra städer förekommer, den här veckan ska en bil till Umeå och en till Skellefteå, säger Martin Eriksson, stationschef på Hertz i Gävle.

Freeride är tillgängligt för alla som är 19 år eller äldre och har ett giltigt körkort. Gratisturen bokas på nätet, men det gäller att vara snabb. Enligt Martin Eriksson försvinner de populäraste körningarna inom ett par timmar efter att de läggs ut.

Endast den person som bokat bilen får köra den och föraren står själv för utgifter som parkeringskostnader och vägtullar. Bilen lämnas ut med full tank, om ytterligare bensin behövs landar det på förarens konto.

– Det är många som undrar om de får köra vilken väg de vill, men det är inte tillåtet att ta några omvägar, säger Martin Eriksson.

Men även om upplägget med så kallade transferkörningar bara gäller sträckan A till B går det att resa i hela Europa med gratis hyrbil.

– Till exempel kan man ta en bil i Spanien, köra upp den till Amsterdam och där byta till en bil som ska till Sverige, säger Anders Tärnell, marknadschef på Hertz Biluthyrning.