Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilinbrottsvåg i Sandviken

SANDVIKENBilinbrotten ökar på ett katastrofalt sätt inom Sandvikens närpolisområde.

Polisen är maktlös och försäkringsbolagen ser ingen annan råd än att höja försäkringspremierna.
- Narkotikan flödar fritt och det lättaste sättet för narkomanen är att krossa ett bilfönster och plocka ur stereoanläggningen, säger Sune Bergström, ansvarig för kriminaliteten vid polisen i Sandviken.
- Knarkarna är ute efter lätta pengar, suckar Bergström.
Sedan 1 juni i år har det gjorts 125 bilinbrott inom Sandvikens närpolisområde.

32 inbrott i fjol
- Motsvarande siffror i fjol var 32 bilinbrott, säger Sune Bergström med bekymrad röst. Det var 17 bilinbrott enbart på måndagsnatten, spridda med fyra på Tallbacksvägen, tre på Torggatan, två på Högbovägen, två på Smultronbacken, två på Fredriksgatan och ett vardera på Smassens väg, Takläggargränd, Vallhovsvägen och en vid kyrkan i Ovansjö.
- Samhället tappar resurser och även vi inom polisen har drabbats, fortsätter Sune Bergström. Nedskärningar på semesterlistorna gör att bevakningen inte kan bli lika effektiv som normalt.
Är det ett gäng som åker runt och gör bilstölderna? En ensam person har väl svårt att hinna med allt själv?
- Det är svårt att säga hur många tjuvar det handlar om. Men det lär finns nya namn som kommit till Sandviken, som vi ännu inte vet så mycket om.
All narkotikarelaterad polisverksamhet är nedlagd i Sandviken nu i sommar. De två som tidigare sysslat med det har istället fått förstärka ordningspolisen. Knarklangarna vet att det i stort sett är fritt fram.
Inom försäkringsbranschen ser man mycket allvarligt på den uppkomna situationen. 125 bilinbrott på 38 dagar är i mesta laget för en så pass liten kommun som Sandvikens.
- Vi är mycket bekymrade, säger Birger Lövgren, VD för Länsförsäkringar i Gävleborg. Lokalkontoret i Sandviken har aldrig haft så mycket att göra som nu.
Birger Lövgren erkänner att om bilinbrotten fortsätter i samma omfattning kommer premierna för bilförsäkringarna att höjas.
Varje inbrott kostar 1 000-tals kronor för försäkringsbranschen. Men även bilägarna drabbas av självrisker och omändrade planeringar så här i semestertider.
För bilägaren och försäkringsbolagen är en krossad bilruta "billigare" än ett uppbrutet lås. Karosskador är dyra att laga.

Ökade kostnader
- Det händer också att instrumentpanelen blir sönderbruten och då stiger kostnaderna ändå mera, menar Birger Lövgren.
- I det korta perspektivet står vi helt maktlösa. Och det känns fruktansvärt otrevligt.
Birger Lövgren ger tre tips till bilägarna för att kunna bli förskonade från bilinbrott.
1) Lås in bilen i ett garage.
2) Montera in ett larm i bilen.
3) Ställ bilen öppet och inte på undanskymda platser.
- Det handlar om att göra det besvärligt för tjuven, säger Lövgren. Dessutom ska bilägarna inte förvara något i sina fordon. En stereo eller en väska lockar alltid en narkotikaberoende tjuv.