Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare för äldre med maxtaxa

GÄVLEDe flesta som har hjälp från hemtjänsten kommer att få mer pengar kvar i börsen efter den första juli. Då införs maxtaxa inom äldre- och handikappomsorgen. Däremot blir det dyrare för kommunen.

- I särskilt boende får alla det bättre, säger Katarina Gröndahl, ekonom och utredare på omvårdnadsförvaltningen som har hand om införandet av maxtaxan.
Där får de flesta kvar mellan 500 och 700 kronor mer i månaden. De som har höga inkomster får kvar mer. Runt 900 personer bor i särskilt boende i kommunen.
För de cirka 1 400 som har hemtjänsthjälp hemma blir skillnaden i allmänhet mindre eller också ingen alls enligt Katarina Gröndahl. Nytt är att makars och sambors inkomster ska räknas samman och delas på två när man beräknar avgiften. Det kan innebära att några får en högre inkomst och därför en högre avgift.
- Det är svårt att bedöma hur det kan slå eftersom vi inte har uppgifter om makarnas inkomster i dag, säger Katarina Gröndahl.
Avgiften för korttidsplatser höjs, från 100 kronor om dagen till 131 kronor.
- Vi har delat upp det, omvårdnadsavgiften ligger under maxtaxan och kosten är därutöver, förklarar Katarina Gröndahl.

Samma som maxavgift
Avgiften för en korttidsplats i 30 dagar blir densamma som maxavgiften. Till det kommer avgiften för maten, samma som för särskilda boenden. Den som har både hemtjänst och korttidsplats kommer inte att behöva betala mer, däremot kan det innebära att den som bara har korttidsplats samt hög inkomst får betala mer efter den första juli.
Kommunen kan öka den summa som man har rätt att behålla efter att ha betalt avgiften, det så kallade förbehållsbeloppet. Ökade matkostnader om man inte lagar själv hemma tror kommunen blir ett vanligt skäl att höja beloppet.
En möjlighet att ta ut timavgift om någon missbrukar sitt larm införs också.
Eftersom kommunen får in mindre pengar på avgifter ska de kompenseras med statsbidrag. I år räcker statsbidragen, men nästa år täcker de inte de minskade intäkterna säger Katarina Gröndahl.
- Så är det för alla kommuner.
Om maxtaxan också kommer att innebära att fler vänder sig till hemtjänsten eller att man vill ha hjälp oftare går inte att säga enligt Katarina Gröndahl.
Kommunfullmäktige ska fatta beslut om de nya reglerna för maxtaxan på måndag. Kommunstyrelsen har tidigare sagt ja till dem.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se