Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare för miljöboven

Varför är det mer än dubbelt så dyrt med sophämtning om man vill tänka på miljön? Renhållningstaxa enligt Gästrike Återvinnares hemsida: Jämförelsen nedan visar att det är mer än DUBBELT så dyrt att tänka på miljön genom att förlänga hämtningsintervallen av hushållssopor till endast fyra hämtningar per år i stället för 52 hämtningar per år.

För de som har hämtning varje vecka (och därigenom bidrar till mer utsläpp) betalar endast 18.75 kronor per hämtning medan den som tänker på miljön betalar 50 kronor (!) per hämtning:

Grundavgift enfamiljshus 1 035 kronor: Kärl 80–140 l, hämtning varje vecka 975 kronor. Hämtning varannan vecka 430 kronor. Hämtning var fjärde vecka 295 kronor. Hämtning var tredje månad (cirka var 12:e vecka) 200 kr. Pris per hämtning:

Varje vecka = 975 kr/52 hämtningar = 18.75 kronor per hämtning . Varannan vecka = 430 kr/26 hämtningar = 16.54 kronor per hämtning. Var fjärde vecka = 295 kr/13 hämtningar = 22.69 kronor per hämtning. Var tredje månad = 200 kr/fyra hämtningar = 50 kronor per hämtning (!)

Varför är det mer än dubbelt så dyrt att ändra sitt beteende så att man belastar miljön mindre?

Förklara gärna, Gästrike Återvinnare, hur det kan komma sig att två fastighetsägare som bor grannar ska betala så skilda avgifter för samma sak? Den ena fastighetsägaren betalar 18.75 kronoe för att få sina sopor hämtade och den andra fastighetsägaren betalar 50 kronor för exakt samma sak?

Jag tycker att Gästrike Återvinnare borde sträva efter att få ner antalet hämtningar och därför bör ju rimligtvis de som har hämtningar varje vecka betala sina faktiska kostnader för detta. Varför ska de som tänker på miljön betala miljöbovarnas sophämtningsavgifter? Eftersom dessa idag subventioneras genom de överpriser som tas ut av oss som tänker på miljön.

Om miljöboven som har hämtning varje vecka skulle betala lika mycket som oss miljövänner skulle det motsvara 2 600 kronor per år, i stället för de 975 kronor som det i dag kostar denne.

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare