Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare medicin sparar många miljoner

GÄVLEEtt kraftigt prisfall på blodfettssänkande läkemedel kan komma att spara över 30 miljoner kronor per år åt landstinget och patienterna i Gävleborg.

Annons
Det handlar om det storsäljande medlet Zocord vars patent gick ut i våras. En marknad för billigare kopior öppnades.
- På den här korta tiden har priset sjunkit med 85 procent, en utveckling som saknar motstycke, säger överläkare Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.
De blodfettssänkande läkemedlen står för en stor del av landstingets läkemedelsnota. Medlen ges till patienter med hjärtkärlsjukdom och höga blodfetter.

Fritt fram för kopior
Det medel som läkarna hittills oftast skrivit ut är Zocord.
Zocord var i fjol till och med det försäljningsmässigt största av alla läkemedel i Gävleborg.
I april gick patentet ut på Zocord. Därmed blev det fritt fram att börja tillverka och sälja kopior.

Oväntat priskrig
- Vi hade räknat med att det skulle leda till en prissänkning, men att det skulle bli ett priskrig av den här omfattningen kunde vi inte föreställa oss, säger Stefan Back.
En förpackning Zocord 20 milligram kostade i april 1 222 kronor. I dag är priset på den billigaste kopian 175 kronor.
Eftersom apoteken i dag ska expediera den billigaste sorten när det finns flera likvärdiga mediciner att välja mellan har Zocord blivit utkonkurrerat.
- Kopiorna innehåller samma verksamma ämne, simvastatin, och är därmed likvärdiga med originalet, säger Stefan Back.
Landstingets månadskostnad för simvastatinpreparat har sjunkit från 3,2 miljoner kronor till 0,6 miljoner kronor. Utslaget på ett år väntas prissänkningen spara 25 miljoner kronor åt landstinget och sex miljoner kronor åt patienterna.

Nytt medel
Parallellt med detta priskrig lanseras just nu ett nytt blodfettssänkande läkemedel, Crestor, som blivit mycket omtalat. Det har en bättre blodfettssänkande effekt än till exempel Zocord men är också dyrare.
Enligt Stefan Back går det ännu inte säga något säkert om Crestors framtid.
- Att medlet sänker blodfetterna effektivt är inte liktydigt med att det också är bättre på att rädda liv och förbättra hälsan. Det dröjer flera år innan man kan mäta sådana effekter, säger han.
Tills vidare betraktas Crestor som ett andrahandspreparat. Det ska bara ges till patienter som provat annan blodfettssänkande medicin men inte blivit hjälpta av den.