Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare nota för socialbidrag

GÄVLE
Trots minskade utbetalningar de senaste åren så toppar Gävle klart länslistan när det gäller ekonomiskt bistånd, eller socialbidrag. Förra året kostade det 819 kronor per invånare medan Ockelbo klarade sig undan med 454 kronor.

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Ensamstående
- Jämfört med jämförbara städer i landet så ligger vi lågt. Men i länet har vi större kostnader än de övriga. Det beror nog på att vi har fler invandrare i Gävle och många ensamstående som inte klarar försörjningen. Dessutom ligger vi i topp när det gäller ungdomsarbetslösheten, förklarar Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden.
- Men det går åt rätt håll, säger han, som inte ser den färska statistiken som oroande.
Oppositionsrådet Lennart Sjögren, kd, är mer oroad och anser i en kommentar att man måste komma åt de höga kostnaderna med hjälp av familjestödjande åtgärder, så att det blir färre skilsmässor.

Minskning i landet
Men enligt Socialstyrelsen är kostnaderna på väg ner i hela landet. Förra året betalade kommunerna ut sammanlagt 8,5 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd. Det är en minskning med fyra procent jämfört med 2001 och med en tredjedel jämfört med 1997. Om det beror på hårdare bedömningar från socialtjänsten eller på att folk har det bättre ställt framgår inte av statistiken.
Mest är det dock yngre personer och ensamstående kvinnor med barn som är i behov av hjälp för att klara ekonomin. En tredjedel av biståndsmottagarna i åldrarna 18-64 år var arbetslösa utan ersättning från a-kassa eller KAS någon gång under året.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se