Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilverkstad i nytt blåsväder

GÄVLELundbergs bilservice i Gävle har många missnöjda kunder. GD skrev i slutet av maj förra året om fem mycket kritiska och arga kunder.

Annons
Vi konstaterade också att verkstaden var nära att hamna i den årligen återkommande "svarta listan" i Konsumentverkets tidning Råd och Rön.
Svartlistningen kom mycket riktigt. Den fanns i tidningens februarinummer.
Orsaken var att ägaren Jörgen Lundberg inte återbetalat pengar till en klagande kund trots att Allmänna reklamationsnämnden, ARN, rekommenderat detta.
Sedan dess har Lundberg drabbats av ytterligare en fällning i ARN. Ingen av kunderna har sett till några pengar.

Nya anmälningar?
Det verkar nu som reklamationsnämnden kan vänta nya anmälningar mot företaget.
Flera personer har den senaste tiden tagit kontakt med konsumentvägledningen i Gävle för problem med Lundbergs bilservice.
- Bara den senaste veckan har jag fått samtal från personer som haft problem med att få ut sina bilar. Ingen av dem har tidigare varit i kontakt med oss, säger Kristina Fält på konsumentvägledningen.
Hon konstaterar att publiceringen på Röd och Röns svarta lista är den första som drabbat ett företag alla kategorier i området på åtminstone 20 år.
- Det förekommer då och då att bilföretag från vårt område är uppe i Allmänna reklamationsnämnden. Där brukar det sluta oavsett om kunden eller företaget får rätt. Alla seriösa företagare följer nämndens utslag och ersätter kunden enligt rekommendationen, konstaterar Fält.
Det finns ett tämligen färskt exempel från Gävle där en bilägare kompenserats enligt ARN:s rekommendation för ett arbete på en bil som nte blev utfört på rätt sätt. Detta gäller ett helt annat företag.
Kristina Fält och hennes kollega har flera gånger samtalat med Jörgen Lundberg om klagomål från missnöjda bilägare.

Förklarar regler
Hon är mycket försiktig när hon kommenterar klagomålen och säger så här:
- Vi har försökt förklara för Lundberg varför allmänna reklamationsnämnden finns och att alla seriösa handlare och företagare följer nämndens beslut.
Kristina Fält konstaterar också att det inte är konsumentvägledningens uppgift att bedöma om någon talar sanning eller ljuger när en tvist uppstår mellan en företagare och en kund.
- Vi tar ingen ställning i sakfrågan. Vi upplyser om de regler som finns i relationen mellan handlare och konsumenter, säger hon.

Till domstol
Den fällning som ledde till svartlistningen mot Lundberg gäller en kvinna som bärgade sin bil till en annan verkstad sedan den stått två månader hos Lundbergs Bilservice. Hon betalade Lundberg 5 200 kronor och sedan ytterligare 3 684 kronor till den andra verkstaden som avhjälpte felet i en kabelhärva. ARN ansåg att Lundberg skulle ersätta kvinnan med 3 684 kronor.
Den senaste fällningen mot verkstaden kom i juni. I det fallet anser ARN att Lundberg ska återbetala 4 305 kronor. När den bilägaren hämtade sin bil efter en månad på verkstaden gick ena framdörren inte att stänga och motorn stannade nu och då. En annan verkstad hittade felet direkt.
Kristoffer Blanck däremot har lyckats få tillbaka pengar. Han tvingades förra våren betala 20 000 kronor för att få hämta sin oreparerade bil efter tre månader hos Lundbergs verkstad.
Många delar från motorn låg lösa i bakluckan. Bilmetro reparerade därefter motorn omgående.
Blanck nöjde sig inte med att klaga hos allmänna reklamationsnämnden. Han skaffade advokat och stämde företaget i tingsrätten.

Fick 10 000 kronor
- Vi ingick förlikning och jag fick 10 000 kronor. Pengarna skulle enligt domen betalas inom 15 dagar. De kom efter 17.
Parterna fick betala sina kostnader själva. Trots att Kristoffer Blanck fick en avbränning i form av advokatnotan känner han i alla fall att han fick upprättelse.
Han vill ge ett råd till andra bilägare innan de lämnar in bilen till en bilverkstad de inte känner till väl:
- Läs Råd och Rön först. Där finns de som inte sköter sig.
Fotnot: Råd och Rön kan läsas på nätet. Gå in på Konsumentverket.se och klicka på tidningslänken.
OLLE HILDINGSON