Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biobränsle kan ge nya jobb på sikt

Neova vill tillverka och lagra skogsbränsle och flis på industriområdet i Gästrike-Hammarby. En helt ny verksamhet ska byggas upp och på sikt kan den ge fler arbetstillfällen. Intill det tilltänkta området finns redan Stora Ensos bioenergiområde.

Neova, som är en stor biobränsleleverantör, vill utöka sin verksamhet i Gästrikland med en terminal för skogsbränsle och flis. Man ansöker hos kommunen om att få använda ett område intill den nedlagda kartongfabriken i Gästrike-Hammarby.

På ett område som är mellan 5 000 och 10 000 kvadratmeter stort tänker företaget lagra skogsråvara och tillverka flis till biobränsle. Bränslet ska säljas till kommunernas energibolag och användas i kraftvärmeverken.

Neova ska arrendera marken av det fastighetsbolag som köpte fabriken av Stora Enso i december förra året.

– Området ska asfalteras för att få en bättre yta, säger Joakim Andersson, inköpare av skogsbränsle hos Neova och den som ska dra igång den nya verksamheten.

Det handlar om att ta hand om skogsbränsle från Mälardalen i söder och upp mot Ljusdal i norr.

Biobränslehantering är något som hela tiden växer. Därför tror Joakim Andersson företaget ska utöka hanteringen på sikt och därmed också skapa fler arbetstillfällen.

– Jag antar att kommunen kommer att bevilja vår ansökan. Stora Enso har redan en liknande anläggning på andra sidan staketet.