Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biogas är det självklara valet för fordon i stadstrafik

Biogas är ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi. Det matavfall som vi samlar in i kompostpåsen omvandlas till biogas som användas för att driva våra bussar och bilar. Den rest som bildas när biogas produceras används sedan som biogödsel i det ekologiska lantbruket, skriver Tommy Björkman, Per Johansson, Kristina Sjöström, Erik Holmestig och Inger Schörling.

Annons

Biogasen är det självklara valet av bränsle för fordon i stadstrafik eftersom den är fossilfri och förnybar. Den är dessutom nästan helt koldioxidneutral och släpper inte ifrån sig andra farliga ämnen. Ju fler bussar och bilar som körs på biogas desto mindre koldioxidutsläpp och utsläpp av hälsovådligt stoft och partiklar i city.

Det matavfall, trädgårdsavfall och slam som Gästrike Återvinnare samlar in omvandlas på Gästrike Ekogas biogasanläggning i Forsbacka till biogas.

I dag kan det omvandlade avfallet driva 2 300 bilar under ett år. Gästrike Ekogas har redan resurser för att producera tillräckligt med biogas för att täcka det lokala behovet men anläggningen har kapacitet för ytterligare produktion.

Den rest som bildas vid produktionen av biogas används sedan som gödsel på åkrarna där ekologiska grödor produceras.Genom att använda biogas som drivmedel i stadstrafiken bidrar vi till att minska klimatbelastningen och till att nå målet om en koldioxidfri stadsmiljö.Renare luft och renare jord med bussar och bilar som drivs med biogas.

Tommy Björkman

Per Johansson

Kristina Sjöström

Erik Holmestig

Inger Schörling

ledamöter i Gävle Energi AB och Gästrike Ekogas AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel