Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biolog förespråkar ekologisk begravning

GÄVLE- Jag skulle gärna bli komposterad, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Annons
Hon höll föredrag på Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds möte på Gävle Folkets hus i veckan.
Ämnet var ekologisk begravning, eller frystorkning och källsortering av döda människor.
Susanne Wiigh-Mäsak är biolog och har de tre senaste åren arbetat med att utveckla en ekologiskt hållbar begravningsform.

Flytande kväve
Det går ut på att den avlidna fryses ner till -18 grader, för att sedan med kista och allt sänkas ned i flytande kväve. Den oerhörda kylan, -196 grader, får kroppen att bli stel och skör. Därefter utsätts den för en lätt vibration.
-Kroppen sönderfaller nästan av sig självt till millimeterstora, oigenkännliga delar, säger Susanne Wiigh-Mäsak.
Stoftet rensas därefter på till exempel kvicksilver, tandguld och titanskruvar. Framför allt kvicksilvret är ett problem vid kremering, som är den vanligaste begravningsformen i dag. Mycket av det giftiga kvicksilvret förångas och släpps ut i naturen utan att kunna samlas upp.

Majskista
När rensningen är klar tar man bort det mesta av vattnet i stoftet (en människa består till 70 procent av vatten). Sedan återstår 25-30 kilo frystorkade kvarlevor som läggs i en kista gjord av majs- eller potatisstärkelse.
-Kistan har förmågan att brytas ner i vad som kallas för mulljordslagret. Om det är en levande jord går nedbrytningen på ett halvår, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Plantera ett träd
Hon ser gärna att den ekologiska begravningen fullbordas med att man planterar ett träd ovanför kistan, som kan dra åt sig näringen från stoftet.
Susanne Wiigh-Mäsak hoppas att ekologisk begravning kan bli verklighet i Sverige redan nästa år.
-Den ekologiska begravningen minskar miljöpåverkan på några av våra viktigaste resurser; vatten, luft och jord. Vi råkar ju vara en del av miljön allihopa, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist_gd.se