Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biolog förespråkar ekologisk begravning

GÄVLE- Jag skulle gärna bli komposterad, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Hon höll föredrag på Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds möte på Gävle Folkets hus i veckan.
Ämnet var ekologisk begravning, eller frystorkning och källsortering av döda människor.
Susanne Wiigh-Mäsak är biolog och har de tre senaste åren arbetat med att utveckla en ekologiskt hållbar begravningsform.

Flytande kväve
Det går ut på att den avlidna fryses ner till -18 grader, för att sedan med kista och allt sänkas ned i flytande kväve. Den oerhörda kylan, -196 grader, får kroppen att bli stel och skör. Därefter utsätts den för en lätt vibration.
-Kroppen sönderfaller nästan av sig självt till millimeterstora, oigenkännliga delar, säger Susanne Wiigh-Mäsak.
Stoftet rensas därefter på till exempel kvicksilver, tandguld och titanskruvar. Framför allt kvicksilvret är ett problem vid kremering, som är den vanligaste begravningsformen i dag. Mycket av det giftiga kvicksilvret förångas och släpps ut i naturen utan att kunna samlas upp.

Majskista
När rensningen är klar tar man bort det mesta av vattnet i stoftet (en människa består till 70 procent av vatten). Sedan återstår 25-30 kilo frystorkade kvarlevor som läggs i en kista gjord av majs- eller potatisstärkelse.
-Kistan har förmågan att brytas ner i vad som kallas för mulljordslagret. Om det är en levande jord går nedbrytningen på ett halvår, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Plantera ett träd
Hon ser gärna att den ekologiska begravningen fullbordas med att man planterar ett träd ovanför kistan, som kan dra åt sig näringen från stoftet.
Susanne Wiigh-Mäsak hoppas att ekologisk begravning kan bli verklighet i Sverige redan nästa år.
-Den ekologiska begravningen minskar miljöpåverkan på några av våra viktigaste resurser; vatten, luft och jord. Vi råkar ju vara en del av miljön allihopa, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist_gd.se