Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorec: Jazz med blod, svett och tårar

DRAMA
Whiplash
Regi: Damien Chazelle
I rollerna: Miles Teller, JK Simmons, Melissa Benoist med flera
Filmstaden (7:an)
Premiär: Fredag
Betyg: 3/5

I en rolig scen i den brittiska filmen "24 hour party people" från 2004 kläcker Tony Wilson (briljant spelad av Steve Coogan) ur sig att "jazz är den sista utposten för de talanglösa. Jazzmusiker har roligare än de som lyssnar på dem." I Damien Chazelles "Whiplash" verkar inte ens jazzmusikerna själva tycka att det är speciellt roligt med jazz.

Filmen är baserad på Chazelles egna erfarenheter som ung jazztrummis. "Whiplash" följer 19-årige Andrew Neyman (spelad av Miles Teller) som studerar på Shaffer musikkonservatorium där han vill bli den allra bästa på att spela trummor. Läraren Terence Fletcher (spelad av J.K. Simmons) låter Neyman provspela med skolans studioband. Där är kraven nästan omänskligt höga och Fletcher driver ett skräckvälde över sina unga musiker med psykiskt och fysiskt våld för att driva dem till att spela bättre. Det går till en början rätt bra för Andrew men samtidigt får hans sociala liv stå tillbaka och tillslut drivs han till vansinnets gräns.

"Whiplash" är en hård och brutal film med grabbig jargong om vad en människa kan utsätta sig själv för att nå framgång. Man kan lätt tro att det är en film som ska handla om kärleken till musiken, men någonstans mitt i filmen när Andrew övar på sina trummor som hårdast och det rinner blod, svett och tårar från honom så upphör det att var en musikfilm och liknar mer en idrottsfilm. Det blir en fråga om fysisk kapacitet, snarare än om musikalisk talang.

Vad filmen egentligen vill säga blir högst oklart men den är ändå en rätt underhållande rulle med en övertygande J.K. Simmons i rollen som den nästan psykopatiske läraren Terence Fletcher.