Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorec: Nya "Avengers" har det mesta

SCI-FI/ACTION
Avengers: Age Of Ultron
Regi: Joss Whedon
I rollerna: Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Elisabeth Olsen m fl
Filmstaden & Roxy/Star
Onsdag
Betyg: 4/5

Wow! Vilken brakfest för actionfrälsta som älskar att frossa i specialeffekter!

På annat sätt kan uppföljaren till tidernas trea i inkomstligan inte beskrivas. Undertecknad trodde han sett det mesta inom den genre som "Avengers" i högsta grad representerar, "operation rädda jorden" ni vet. Men här tas ett steg till.

Antalet lugna stunder kan räknas på ena handens fingrar. Som att se en "El Classico"-fight mellan Barcelona och Real Madrid. Men givetvis mycket våldsammare.

Superhjälteboomen tycks inte ha någon ände. Här samlas Iron Man, Hulken, Thor, Captain America, Black Widow och Hawkeye igen för att i ett rasande tempo på alla nivåer sätta stopp för Ultron, en AI (artificiell intelligence) och dennes ondskefulla drabanter i plåtmunderingar. Ultron ser ingen skillnad på att rädda kontra förgöra.

Två nya karaktärer med superkrafter har tillkommit sen föregångaren, Scarlet Witch (utmärkta Elisabeth Olsen) och Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson). Praktiskt taget alla är med och bidrar till att det blir så bra, all heder till regissören Joss Whedon. Och en timme in i handlingen dyker han upp, den gamle spionorganisationsbossen Nick Fury (Samuel L Jackson) och strax senare ges en glimt av astrofysikern Erik Selvig (Stellan Skarsgård).

Det är givetvis grymt välgjorda specialaffekter, action och våldsamma drabbningar på marken men mest i luften, tågsätt som löper bananas i folkmyller, skyskrapor som rasar á la nine-eleven, en stad som slukas av jorden etcetera i effektväg. Men "Avengers: Age Of Ultron" innehåller också en hel del drama, spänning och avväpnande humor.

Bara att slå sig ner med popcornpåsen och cocacolan, göra sig bekväm i stolen och åka med på den laddade äventyrsresan under två timmar och 21 minuter. Därefter är det bara att vänta på nästa nummer av filmatiserad serietidning.