Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorec: Sevärd påminnelse om rasismens konsekvenser

DRAMA
"Selma"
Regi: Ava DuVernay
I rollerna: David Oyelowo,Tom Wilkinson, Oprah Winfrey m fl.
Filmstaden (7:an)
Fredag
Betyg: 4/5

Historisk film säger oftast mer om samtiden än om händelserna som den skildrar. Det blir tydligt i "Selma", om Martin Luther Kings ikoniska marsch genom rashatets Alabama.

Inför årets Oscargala fick akademin kritik för bristen på mångfald bland de nominerade. Inga icke-vita skådespelare hade chans att vinna statyetter, och Martin Luther King-skildringen "Selma" fick nöja sig med två nomineringar: för bästa film (en högoddsare bland åtta nominerade) och bästa låt.

Den tog hem det sistnämnda och när upphovsmännen John Legend och Common (som också gör en roll i filmen) tog emot priset levererade de galans mest politiska tal. Fler svarta män är under fångvårdens kontroll idag, än de män som var förslavade 1850 sade John Legend, medan Common menade att Selma handlar om nutid snarare än dåtid.

Det är svårt att inte hålla med honom. Filmen utspelas 1965, då Martin Luther King genomförde en marsch från Selma till Montgomery i den hårt segregerade delstaten Alabama. Lokala myndigheter hindrade de svarta invånarna i Selma att rösta, och King krävde att federal lagstiftning skulle sätta stopp för detta.

2013 beslutade USA:s högsta domstol att slopa delar av just denna lag, eftersom man menade att landet inte längre är rasistiskt. Inom några månader hade flera delstater infört nya regler som gjorde det svårare för utsatta grupper att rösta.

"Selma" skildrar också hur Martin Luther King får utstå hat och hot på grund av sin kamp _ inte sällan hamnade hans fru och barn i skottgluggen. När han säger att "deras okunnighet gör att jag fruktar att de kan skrida till handling" rusar tankarna till vår tids besinningslösa hatkultur.

Filmen har fått kritik för att den skildrar den allmänt hjälteförklarade president Johnson som en bromskloss i kampen, men jämfört med de flesta historiska filmer tar den sig ganska små friheter. Det blir också en smula enahanda när de inspirerande talen staplas på varandra. Men som en påminnelse om rasismens konsekvenser – då och nu – är den tveklöst sevärd.