Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorec: Starkt familjedrama i tre akter

"Ett hus i Marocko"
Regi: Laïla Marrakchi
I rollerna: Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Omar Sharif med flera.
DRAMA
Filmstaden (Sjuan)
Premiär: Fredag (20/2)
Betyg: 4/5

Att komma hem ska vara en schlager, som författaren Per Hagman skrev. För huvudkaraktären Sonja i filmen "Ett hus i Marocko" är återvändandet rejält bitterljuvt. När hennes pappa Hassan, en rik entreprenör som äger fastigheter, fabriker och mark, dör i en hjärtinfarkt flyger hon och sonen från hennes skådespelarliv i USA för att begrava pappan i hemlandet.

Där finns systrarna Miriam och Kenza och mamma Aicha som Sofia inte träffat på ett tag. Ganska snabbt uppdagas gamla oförrätter och meningsskiljaktigheter trots att det är för pappans begravning de nu ses. Det ligger också ett mörkt moln över moln över familjen i och med en fjärde dotter, Leyla, som begick självmord några år tidigare. Och mitt i allt finns pappan närvarande som ett spöke.

I filmen finns hela tiden en spänning mellan de äldre i familjens traditionella och lite konservativa hållning gentemot de yngres mer moderna och fria syn på saker och ting. "Sen när handlar äktenskap om kärlek" säger mamman Aicha som markering mot sina döttrars romantiska syn på kärlek. Här finns också spänning en spänning mellan den välmående familjen och dess hushållerska Yacout och hennes son som levt nära familjen i många år.

Familjedraman av den här typen påminner om varandra till stor del. Jag tänker framför allt på aktuella exempel som "En familj - August: Osage County" med Meryl Streep och Julia Roberts samt Jesper Ganslandts "Blondie" som också den behandlar tre systrar som spelas av Helena af Sandberg, Alexandra Dahlström och Carolina Gynning. I alla filmer handlar det om att en viktig eller stor händelse gör att familjen samlas och genast kommer gammalt groll upp till ytan.

"Ett hus i Marocko" följer tydligt den mallen men lyckas fantastiskt med att spela på de stora känslorna. En sorglig men samtidigt vacker film.