Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biorec: Vackert men frustrerande drama

DRAMA
Innan frosten (Avant L'hiver)
Regi: Philippe Claudel
I rollerna: Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Leïla Bekhti m.fl.
Filmstaden (7:an)
Fredag
Betyg: 3/5

Annons

Den framgångsrika neurokirurgen Paul bor i ett lyxigt hus tillsammans med sin hustru Lucie. Relationen till hustrun har blivit kylig, mycket på grund av Pauls egen försumlighet. Men så stöter han ihop med den betydligt yngre servitrisen Lou, vilket är starten på en underlig relation.

Kort därpå börjar någon leverera mängder av röda rosor till Pauls hem och praktik. Lou dyker dessutom allt oftare upp vid samma tillställningar som Paul. Är det en slump eller är Lou någon annan än den hon utger sig för att vara?

Jag hade väntat mig ännu en film om en otrogen man med medelålderskris, men blev positivt överraskad. Men även om jag inte skulle avfärda handlingen som "gubbsjuk" så hade jag svårt att känna större sympati för Paul. Gång på gång försätter han sig själv i situationer där han tvingas ljuga för omgivningen.

Jag sympatiserade i stället med Lucie. Kristin Scott Thomas levererar som vanligt och lyckas ge liv åt en karaktär som allt för ofta känns som en mossig stereotyp. Jag kände frustration å Lucies vägnar och önskade att hon skulle få ett riktigt raseriutbrott. I en scen råder Lucie sin svärdotter att ta ut skilsmässa om hon är så olycklig. Det är ett råd man önskar att Lucie hade gett sig själv för länge sedan.

"Innan frosten" är en vacker film, även om färgpaletten är lite för blek. Ett medvetet val, men jag hade gärna sett något starkare färger i höstscenerna. Handlingen är långt ifrån perfekt, men filmen är spännande och helt klart sevärd om man gillar vändningar och kan ha överseende med stundtals frustrerande karaktärer.