Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta kämpar för Gävles gamla hus

Birgitta Bohlund gillar hus. Särskilt om de har kulturhistoriska värden. Hon bor i baggar­karlens hus från 1700-talet, hon var ­drivande i kampen att rädda det gamla fängelset och nu kämpar hon för att Johnny Mattsson­gården i Gamla Gefle ska bevaras.

Innan Birgitta Bohlund flyttade till Gamla Gefle bodde hon och Lars i lägenhet. De hade flyttat från Valbo in till stan och skojade om att de bodde på E4:an eftersom adressen var Engelbrektsgatan 4. Båda längtade efter att få komma ner på marken igen.

Det var av en slump de fann sitt hus, en personlig träkåk med många vinklar och vrår. Birgitta var loppismadam för Rädda Barnen på den tiden och hade mycket roligt tillsammans med Lena Ödéen. Ibland fick Birgitta hälsa på hemma hos folk för att hämta gamla prylar.

En gång skickades hon till Uno och Märta Öhrn. Hon hann bara kliva innanför dörren för att uppleva husets harmoni.

– ”Men ska ni verkligen flytta?” var det första jag sa, berättar Birgitta.

De fick en speciell kontakt med varandra och när paret Öhrn så småningom skulle flytta fick Birgitta och Lars gärna köpa huset.

– Jag lovade Uno att bevara hans kvarvarande keramiksamling. Den har stått på hyllorna i portgången sedan dess.

De upplever ofta att intresserade personer går förbi och de försöker att hålla porten öppen så mycket de kan. På Södersöndagarna har de låtit konstnärer och författare ställa ut på innergården och när Lars är ute och rensar i gränderna erbjuder han turister att titta in. En gång var det en familj från Kina som hälsade på. Birgitta hade precis ställt ut mormors blåmålade gungstol och de långväga besökarna hade aldrig sett en sådan möbel. De frågade om mamman fick provsitta och om de fick fotografera.

– Vi visade vårt hem och de berättade om sitt. Man kommunicerar väldigt bra över hem och boenden, säger Birgitta.

Nu har de bott i Gamla Gefle i 15 år och hon har märkt att området blir allt mer slutet och anonymt.

– Förr fanns det fler konstnärsfamiljer här som hade barn och verkstäder och det blev ett naturligt folkliv. I dag är det många äldre som flyttar in. Därför blev jag extra glad när vår grannpojke Hugo fick en lillebror häromdan. Det behövs fler barn i Gamla Gefle!

Birgittas och Lars hus byggdes 1746 av baggarkarlen Johan Westbom. En baggare var den som muddrade vid kajerna längs ån. Huset ligger högt och fint med ljusinsläpp från alla håll. Det byggdes för tre familjer och har fortfarande samma rumsindelning, men ytterdörren är flyttad och bostäderna har länkats ihop. Det har en personlig charm med oregelbundna rum, sneda vinklar, låga passager och en stor salong med öppet till taknocken. När de flyttade in var inget gjort sedan 1967 och hela den första vintern frös de mycket. De gjorde en nödvändig renovering, isolerade väggar och tak, satte in ett nytt kök och så småningom en braskamin.

Som både hus- och konstintresserade blev de nyfikna på Johnny Mattssongården snett bakom Länsmuseet. De frågade Per Mattsson, son till Johnny och Sonja, om det gick att få se på utställningen. Det gick bra och när Birgitta kom in reagerade hon igen.

– Det fanns så otroligt mycket bevarat. Till och med noterna låg kvar. Jag kände att det här måste räddas åt eftervärlden.

Johnny Mattsson var en lokal konstnär med bred förankring i stan. Han gjorde träskulpturer, glas, bruksföremål, skrev musik och poesi.

Det var också han som initierade Södersöndagarna och startade den populära Gävletraditionen med julotta under bar himmel.

Per blev glad åt Birgittas entusiasm och hon började jobba för saken. Hon satte sig ner och skrev personliga inbjudningar till politiker, tjänstemän och kulturarbetare inom olika förvaltningar så att de skulle få uppleva gården med sina egna ögon. De flesta tackade ja.

– Jag bakade kakor och Per kokade kaffe. Jag tror vi hade sju eller åtta sittningar med olika grupper som vi fick fördela över ett par månader.

Det här var förra hösten och nu har en ideell vänförening bildats. Den heter Johnny Mattssons Vänner och medlemmarna kämpar för att bevara gården. Precis som Johnnys änka Sonja Mattsson också ville.