Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birka blev vägen tillbaka

De är nyktra och drogfria – tack vare Birka Halvvägshus.
Men plötsligt är Birka hotat.
– Att lägga ner vore en katastrof. Jag har fått ett liv jag inte visste fanns, tack vare Birka, säger Kjell Ljunggren, drogfri sedan sex månader.

Ett femtontal personer har samlats i samlingsrummet i källaren på Birka Halvvägshus, gamla hotell Norrtull. De bor eller har bott på Birka, och beskedet att huset finns på listan över verksamheter som socialnämnden kan lägga ner för att klara sitt sparbeting på 14 miljoner kronor har gjort att de vill berätta vad Birka har betytt för dem.

De är helt eniga: Birka är oersättligt.

– Jag tror inte att politikerna vet hur viktigt det är. Varför frågar de inte oss om vad Birka betyder innan de kommer med nedläggningsplanerna? säger Kjell Ljunggren.

– Vi måste göra vad vi kan för att rädda det här!

Att lägga ner Birka skulle dessutom bli dyrt för samhället, menar de:

– Varenda snubbe här kostar samhället en miljon om året så länge de är aktiva missbrukare. Nu betalar hälften skatt, säger Andreas Larsson.

– Man sparar bara en mille på att stänga. Men jag har varit 38 år på banan i den här stan och jag hade inte fixat fyra månader utan återfall utan Birka. Nu kan jag prata med mina alkoholistvänner på stan, och jag pallar det, tack vare Birka, säger Lill-Göran.

– Jag tror att det viktigt att Birka är kommunalt. Annars är det plånboken som bestämmer. Här kan terapeuten koncentrera sig på behandlingen och inte tänka på sin plånbok hela tiden, säger han.

– Lägger man ner Birka måste kommunen skicka oss till något annat ställe. Men då finns ingen eftervård. Jag gjorde sju månader i Söderhamn, och sedan fanns ingenting, inte bostad, inte sysselsättning. Det håller inte, säger Kamil Bukowiecki.

Birka är inte bara viktigt för dem som bor där, utan fortsätter att vara viktigt när de har slussats ut i samhället.

– Jag har snart varit nykter och drogfri i tre år. Men fortfarande svänger jag förbi ibland för att ta en kopp kaffe på Birka. Säg ett annat behandlingshem i Sverige där man gör så. Jag tror inte att det finns, säger Andreas Larsson.

– Det finns en särskild känsla här, det är tryggt. Det finns sammanhållning. Vi fortsätter att göra saker ihop, som att åka och fiska, fast vi flyttat härifrån, säger han.

Det som gör att Birka fungerar så bra är att de som skrivs in där lär sig att ta ansvar själva, menar han.

– Terapeuten ansvarar bara för behandlingen, resten gör killarna själva. De som varit här ett tag tar hand om de nya. Man får med sig en stolthet häridrån. Man känner att allt jag har i dag har jag fixat själv, säger Andreas Larsson.

När man slussas ut från Birka har man både lägenhet och sysselsättning.

– Jag kan inte förklara hur bra det är. Jag har lägenhet, jag har börjat arbetsträna. Utan Birka hade jag aldrig klarat det. Jag kunde inte ens diska förut, säger Robin Magnusson.

– Jag var på ett annat behandlingshem tidigare och av 15 personer där är det bara jag som är nykter i dag. Tack vare Birka, säger han.

”Varenda snubbe här kostar samhället en miljon om året så länge de är aktiva missbrukare. Nu betalar hälften skatt.”

Andreas Larsson