Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birka halvvägshus får fortsätta

Nedläggningshotet som vilat över Birka halvvägshus och Hemstagården tycks vara avvärjt.
– Vad härligt, säger K-G Björling, föreståndare för Birka halvvägshus.

”Besparingsförslagen att lägga ner familjeboendet, Hemstagården och Birka halvvägshus är inte acceptabla. Kommunledningen ska pröva möjligheten att skjuta till extra pengar till socialnämnden för att undvika nedläggning av dessa boenden”, säger kommunledningen i sitt budgetförslag.

Alliansen är ännu tydligare, och vill anslå 7,5 miljoner för att bland annat rädda Birka.

Att Birka halvvägshus, som är ett utslussningsboende för personer som kommer från kriminalvården eller ett behandlingshem, har funnits med på socialnämndens lista över tänkbara besparingar har vållat mycket oro, säger K-G Björling.

– Vad ska hända med oss? har killarna här undrat. Det har varit väldigt frustrerande att inte kunna ge något svar, säger K-G Björling.

När kommunledningen nu beslutat att Birka får vara kvar gör kommunen faktiskt en besparing, säger han.

– Man skulle inte spara något om man stängde Birka. I vår konsekvensbeskrivning har vi visat att vi hittills i år har sparat 700 000 kronor åt kommunen, genom att vi har killar här som kommunen annars skulle få betala behandling för, och genom att vi får betalt från kriminalvården för dem som är här på kontraktsvård, säger han.