Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen möttes av ett sus

Tony Warrens porträtt av biskop Martin Lind möttes av ett utdraget sus och applåder när det avtäcktes i Linköping i onsdags.

Och snart är han i gång med nästa projekt: en stuga på biblioteket med allt som användes när bröllopsgåvan målades.

Ockelbokonstnären Tony Warren syns i lokal-TV och lokaltidningar i Linköping där han i onsdags överlämnade ett oljeporträtt av den omåttligt populäre biskopen Martin Lind som nu lämnar sin tjänst efter 16 år.

Kring 500 personer deltog under avslutningsceremonin och det gick ett sus genom folkhopen när tavlan avtäcktes.

Tony Warren hade målat tavlan i fyra månader och haft tolv sittningar med biskopen.

– Jag åkte ner till Linköping för att måla av honom. Men kläderna satte jag på en docka och målade av i Ockelbo kyrka. Därifrån målade jag också av de kyrkliga föremål som användes i tavlan.

Tony Warren berättar att han fått en bild av biskopen som en varm och inbjudande människa som är lite excentrisk och väldigt engagerad i det han gör.

– För mig var det viktigt att inte bara Martin skulle vara nöjd med tavlan, utan också hans fru och att människor skulle känna igen honom så som han varit i 16 år.

När Tony återvänder till Ockelbo är det dags att sätta igång med nästa projekt: en miniateljé, eller ett slags minimuseum, med de motiv och saker som användes när han målade bröllopsgåvan till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Meningen är att en liten stuga ska placeras inne på biblioteket i Ockelbo och att den ska inrymma bland annat lådorna på tavlan, kudden av jeanstyg och till och med äpplet som låg ovanpå.

– Äpplet finns kvar, men det är bara skrutt nu, säger Tony.

Om allt går enligt planerna ska stugan och innehållet vara på plats när kronprinsessparet i maj gör sitt officiella besök i Ockelbo.