Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistert för läkarkedjorna

GÄVLE
Bistrare tider väntar för läkarkedjor och andra uthyrningsföretag inom vårdsektorn. Landstingens åtstramningar tvingar fram neddragningar.

Annons
- Men jag tycker mest synd om patienterna som inte får träffa läkare i rimlig tid, säger Sven-Erik Thelander, vd för Rent-a-doctor.
Landstinget i Gävleborg har i många år anlitat Rent-a-doctor och andra bemanningsföretag för att förse hälsocentraler och sjukhuskliniker med sjukvårdspersonal. I takt med att bristen på framförallt läkare ökat har marknaden för uthyrningsverksamheten blivit alltmer lukrativ.

Måste dra ner
Men nu kan en vändning vara på gång. Landstingen har länge talat om att försöka begränsa inhyrningen och nu har flera av dem gjort slag i saken.
För Rent-a-doctor, som är ett av de mer etablerade företagen i branschen och som bland annat bemannar en del av primärvårdens jourverksamhet i Gävle, är detta naturligtvis ovälkommet.
- Vi kommer att få minskade intäkter och det innebär i sin tur att vi måste dra ned på verksamheten. Men hur mycket vet vi inte än, säger Sven-Erik Thelander.
Landstingen hoppas kunna svälta ut marknaden för hyrpersonal och ta tillbaka den arbetskraft man en gång förlorat. En tveksam strategi, anser Sven-Erik Thelander.
- Det går inte i dag att på öststatsmanér tvinga folk att arbeta där de inte vill arbeta, menar han.

Till andra branscher?
Om uthyrningsföretagen drar ned kommer många hyrläkare att söka sig till andra branscher i stället. Läkemedelsföretag och försäkringsbolag kommer att vara mer lockande arbetsgivare än landstingen, tror Thelander.
I stället för att spy galla över uthyrningsföretagen borde landstingen gå till botten sina egna brister, tycker han.
- Det är inte bara lönen som lockat folk till oss utan lika mycket flexibiliteten och möjligheterna att påverka sin egen arbetssituation.
En hyrläkare tjänar betydligt mer än en landstingsanställd läkare. Det handlar om en skillnad på 15-20 procent, enligt Sven-Erik Thelander. Men att peka ut hyrläkarna som ansvariga för den haltande sjukvårdsekonomin är helt felaktigt, tycker han.
- Det där är bara demagogiska finter. Landstingens problem är att de inte har någon riktig koll på sin ekonomi. De vet helt enkelt inte vart deras pengar tar vägen. Men det är lättare att skylla på hyrläkarna än att erkänna det.

Inte alls så dyrt
I själva verket är det inte alls så dyrt att anlita hyrläkare, anser Sven-Erik Thelander. Landstingen slipper till exempel kostnader för administration, rekrytering, sjuklön, avtalspension och annat som hänger ihop med fastanställningar.
Hyrläkarna är också jämförelsevis produktiva. De ägnar inte arbetstid åt sammanträden, utbildningar och annat utan jobbar uteslutande med att ta emot patienter, enligt Sven-Erik Thelander.
Ett hyrläkarstopp som går ut över öppethållanden vid hälsocentraler och andra vårdinrättningar är vanskligt, anser han.
- Det kan resultera i ett kollektivt massuppror mot den bristande tillgängligheten i vården. Folk vill inte betala höga landstingsskatter om de inte får den vård de förväntar sig.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se