Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bitvis riktigt rörande

I 60 år har barnen (och jodå, en och annan vuxen) kunnat följa den nyfikna lilla apan Nicke Nyfiken i HA och Margret Reys böcker. 2006 tog apan skuttet in på vita duken i den animerade ”Nicke Nyfiken”, som också följdes upp av en tv-serie.

Nu är allas vår favoritapa tillbaka i biosalongerna med ”Nicke Nyfiken 2 – apa på rymmen”. Den här gången stöter han på den ledsna elefanten Kayla, som arbetar hos en trollkarl. Kayla lider av svår hemlängtan och rättrådige Nicke Nyfiken bestämmer sig för att hjälpa henne hem till sina bröder på ett zoo i Kalifornien.

Missförstånd uppstår då trollkarlens säkerhetschef tror att Kayla blivit kidnappad av Nicke Nyfiken och hans bästis Ted, mannen med den gula hatten.

Teds svenska röst görs av Andreas Nilsson, precis som i förra filmen. Helen Sjöholm skänker röst till Teds flickvän Maggie (ett par som för övrigt skulle behöva gå i parterapi eftersom Ted sätter Nicke Nyfikens intressen före hennes).

Ola Forssmeds säkerhetschef är underhållande och står för en rad listiga skämt. Och även om Nickes tjatter är stundtals enerverande och den snälla pastellfärgade animationen är ljusår från till exempel Pixars högteknologiska dito, är ”Nicke Nyfiken 2 – apa på rymmen”, sammantaget en rolig, söt och bitvis riktigt rörande film. Och för de allra minsta kan den med säkerhet dessutom vara riktigt spännande.