Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjerkén trött på härvan

GÄVLE
I början av sommaren var Birgittha Bjerkén, m, beredd att lämna sina partiuppdrag på grund av allt strul inom moderaternas ungdomsförbund, MUF. Det kändes inte värt mödan längre. Sedan dess har det bara blivit värre med alla avslöjanden. Hon har knappt hunnit med sitt arbete i familjeföretaget den senaste tiden.

Annons
- Det har varit många sömnlösa nätter, konstaterar hon, som inte vet om det går att hitta tillbaka till lusten för politiken. Det får framtiden utvisa.
Hon hade gärna hoppat av uppdraget som revisor för MUF Gävleborg om det inte hade varit Tommy Boman som är hennes ersättare. Eftersom han är en av de utpekade att stå bakom oegentligheterna så hade det ju inte varit så lyckat om han gått in som revisor.

Slut på eländet
Nu har hon gett sig den på att reda ut det ekonomiska kaoset med MUF:s redovisning och sedan sluta som revisor vid den extra årsstämman 20 september.
- Jag ser äntligen ett slut på det här eländet då.
När Birgittha Bjerkén i januari 2002 fick frågan om hon ville vara revisor för länets ungdomsförbund blev hon glad. Hon ville gärna göra en insats för ungdomarna, som hon värnar.
Den glädjen är nu som bortblåst.
Det började med att det inte fanns någon skriftlig årsrapport för 2002 vid MUF:s årsstämma i slutet av januari. Det hände inte mycket och i slutet av april fick hon gå in och göra en helrevision av räkenskaperna. Dessa var inte i ordning och det stämde inte alls att distriktet gått med 24 000 kronor i plus, som man meddelat bidragsgivarna landstinget.

Ingen ansvarsfrihet

Birgittha Bjerkén och revisorskollegan Eva Runvald gav den nya styrelsen ett gransknings-pm på tre fulla sidor för att de skulle komma till rätta med ekonomin. Därefter skickade de in en revisorsberättelse till landstinget där de förklarade att de inte kan ge den förra styrelsen ansvarsfrihet.
Bara några veckor senare anlände en ny revisionsrapport till landstinget. I den gav man däremot ansvarsfrihet. Kruxet var bara att den hade skrivits utan revisorernas vetskap och med deras namnteckningar inklippta. Ett klart fall av förfalskning. En polisanmälan har lämnats in av Birgittha Bjerkén och Eva Runvald funderar nu på att vara med på den.
I samma veva fick de båda revisorerna veta att någon förfalskat deras namnteckningar på en skrivelse till ungdomsförbundets centralorganisation, där man gett uppgift om antalet bidragsgrundande lokalavdelningar. Även det är nu polisanmält.
Efter detta har det visat sig att ett flertal till förfalskningar har gjorts på olika dokument, bland annat av protokollet från distriktsårsmötet i januari. På detta kommer utnyttjande av kontokort och tveksamma utgifter för sprit och mobiltelefoner. Härvan verkar vara hur djup som helst.
- Man blir alldeles snurrig. Det känns som man skulle kunna hitta mycket mer om man granskar dom flera år tillbaka, menar Birgittha Bjerkén, som är ordentligt irriterad och besviken på ungdomarnas beteende.

Skattemedel
På måndag har hon ett möte med den nya Muf-styrelsen. Då hoppas hon att de ska ha gjort en ordentlig bokföring för det första halvåret. Förhoppningsvis ska alla oegentligheter komma upp till ytan.
- Det är otäckt med förfalskningarna. Dessutom handlar det ju om skattemedel, som man inte ska handskas med hur som helst. Det brukar muf:arna själva skriva i debattartiklar. Det är inte att undra på att det är politikerförakt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se