Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkebåten

Vid rensning av kanalen mellan Jusjön och Hillesjön i Björke by, Hille, hittades i november 1947 bitar av trä man trodde kom från en forntida båt. Våren 1948 uppmättes, fotograferades och utgrävdes fyndplatsen där två större delar av en båt låg.
Björkebåten var byggd av urholkat bottenbord av lind, hade tunna sidobord av furu och sex spant av böjd gran, surrade av vidjor till utsparade klackar i de tre borden. Fyra av spanten var någotsånär bevarade, men cirka 75 centimeter av båtens mitt hade blivit bortgrävd när kanalen grävdes 1928.
Björkebåten är 7,22 meter lång och som mest 1,24 bred. Den kunde bära fyra till fem personer och paddlades. Vid utgrävningen daterades båten genom pollenanalys av lera på båtens botten till 100 e. Kr. Ett stycke från båten som inte konserverats daterades för några år sedan med kol-14-metoden. Beskedet var att den sannolikt är från 300-400 e. Kr. Länsmuseet förvarar båten. Källa: Från Gästrikland 1949.