Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björkebåten ska locka till fornby

GÄVLEI sommar ska Björkebåten byggas upp igen - utanför Örnsköldsvik.- Gävleborna verkar inte begripa vilket häftigt båtbygge det här är, säger Carl Anders Gerstel, arkeolog på Gene Fornby utanför Örnsköldsvik, entusiastiskt.

Hela måndagen var han på Länsmuseet i Gävle för att studera båtens konstruktion inför sommarens rekonstruktion.
- Jag måste kolla in detaljer och materialval. Stävkonstruktionen till exempel, den är intressant. Ritningar finns redan, så jag behöver inte mäta upp den, berättar han.

Ska användas i fornby
Båtbyggeriet ska börja den 1 juli, och ske med tidstypiska verktyg så långt det är möjligt.
Det beräknas ta minst en och en halv månad. När båten är klar ska den sjösättas och användas i verksamheten vid Gene Fornby. Men Carl Anders Gerstel ser själva båtbyggeriet som det viktiga.
- Det måste hända något på en fornby för att folk ska komma. Bygger vi en båt så vet vi att folk kommer för att titta. När båten är klar kommer folk att tappa intresset, säger han.
- Men för arkeologer kommer bygget att ge en massa svar även när båten är klar. Vi kommer att få veta om båten är så rank som man tror och om den verkligen kräver barlast, som man har trott hela tiden, säger han.
Björkebåten hittades 1947 i en kanal mellan Jusjön och Hillesjön i Björke by. Det är en drygt sju meter lång klinkerbyggd båt med klinknaglar. Fyra till fem personer har kunnat åka med båten. Hittills har man ansett att båten har paddlats, men Carl Anders Gerstel menar att en del tyder på att båten har rotts.
Enligt kol-14-dateringen är båten från 400-talet efter Kristus, vilket betyder att den passar bra in i miljön på Gene Fornby, där man har byggt upp en järnåldersgård från 500-talet.
Carl Anders Gerstel tror att båtbygget kommer att ge ett lyft åt hela fornbyn, som var nedläggningshotad så sent som förra året. Nu har kommunen satsat pengar på fornbyn för att den ska kunna leva kvar. Att bygga upp båten beräknas kosta 250 000 kronor.
- Vikingaskepp är det många som byggt. Men Björkebåten är unik, det blir något extra, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se