Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjud på läckra fiskrätter från grillen

Karréskivorna får ursäkta, men vill man äta riktigt gott från grillen är det fisk som gäller. Efter en stund i en enkel marinad trollas underbara smaker fram och allt kan njutas med mycket enkla tillbehör. Kan det bli bättre en ljummen sommarkväll?

Kom ihåg att fisk är en betydligt ömtåligare råvara än kött och annat som normalt hamnar över glöden eller gaslågorna. Vanliga grilltänger får ligga kvar i sin låda och i stället utrustar vi oss med en så bred stekspade som möjligt. Är man helt inne på fiskgrillning finns det särskilda grillspadar för ändamålet, men det funkar i regel bra med stekspade också.

För att minska risken för att fisken ska falla sönder kan du låta skinnet sitta kvar under grillningen. Börja grilla fisken med skinnsidan uppåt och grilla tills fisken får fina ränder på köttsidan. Vänd och grilla färdigt med skinnet mot värmen. Nu kommer skinnet att fungera som en värmesköld som fördelar värmen i fisken. Skinnet blir bränt, men det spelar ingen roll eftersom man drar bort det före servering. Lite vända och vrida blir det, men man kommer snabbt in i tekniken. Med hjälp av en ”arbetstallrik”, på vilken man mellanlandar fisken, är det lätt att snygga till fiskbitarna före servering.

Fisk som grillas bör marineras i olja och något syrligt för att få fin smak. Det syrliga kan vara vitvinsvinäger eller citron, alternativt en blandning av båda. Milda örtkryddor som får ligga med i marinaden ger fin smak. Nymald svartpeppar hettar upp smakerna, men salt bör man vänta med tills fisken är grillad. Precis som fallet är med kött drar saltet ut safterna och risken att få en torr fiskbit är uppenbar om den får ligga i saltad marinad.

Till grillad fisk bör såsen vara ganska smakrik. En stuvning med curry, ananas, äpple och purjolök är enkel och god, liksom kyld sås smaksatt med kallrökt lax. Hollandaisesås till grillat låter som en balansakt på slak lina, men här fungerar det utmärkt med färdig sås eftersom den smaksätts med fransk senap, riven pepparrot och en knivsudd cayennepeppar. Prova den till grillad lax – du kommer inte att bli besviken!

Dan Strandqvist/TT Spektra