Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Hawks sniffade över Hofors

/

Två Black Hawk-helikoptrar, som i svenska flygvapnet kallas Helikopter 16, sågs slicka trädgrenarna i Hofors, bland annat på den plats där sexfyndet gjordes. Nu förklarar försvarsmakten varför.

Annons

Precis ovanför trädtopparna i Hofors kom plötsligt de två militärhelikoptrarna flygande. Mathias Berglund bor i Edskens och fick plötsligt höra ett smatter i skyn.

– Helikoptrarna flög väldigt lågt och strök trädtopparna. Det såg riktigt fränt ut, säger han.

Helikoptrarna landade också i skogen. På Hoforsbloggen spekuleras kring om helikoptrarna har något med turbulensen i Ukraina och den nyväckta rysskräcken att göra.

GD ringer Lasse Jansson, informationschef för helikopterflottiljen, som bekräftar att det var två Black Hawks som flög lågt över Hofors.

– Helikoptrarna var ute på en navigeringsövning och flög från flottiljen i Linköping. Övningen gick ut på att ta sig till rätt plats vid rätt tidpunkt. Troligen fanns punkter i Hofors där helikoptrarna landade och lyfte igen för att sedan ta sig till nästa punkt, säger han.

Lasse Jansson berättar att Sverige har 15 Black Hawk-helikoptrar och att de framför allt används till transport och som ambulanshelikoptrar.

– De är väldigt robusta och kan ta uppemot 15 personer samtidigt. I besättningen ingår fyra man.

Fyra av helikoptrarna fungerar just nu som ambulanshelikoptrar i Afghanistan.

– Där är de utrustade med kulsprutor i fönstren. I Sverige flygs helikoptrarna inte med vapen.

Hade övningen något med hot från Ryssland att göra?

– Absolut inte, det här är en övning som görs med jämna mellanrum.

Roger Wallenius

Fakta/Helikopter 16

Amerikanska Sikorsky Black Hawk UH-60 är troligen den helikopter som är bäst känd bland den svenska allmänheten. I Försvarsmaktens system heter den Helikopter 16 och är det senaste tillskottet till den svenska helikopterflottan.

De svenska helikoptrarna är av typen UH-60M, som är den mest moderna varianten av Black Hawk-helikoptern.

Källa: Flygvapnet

Annons