Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockbrännaren döms för grov skadegörelse – ska betala 100 000 i skadestånd till kommunen

Den 21-årige man från Sandviken som tände eld på Gävlebocken den 27 november döms för grov skadegörelse. Han döms villkorligt och ska förutom böter också betala 101 594 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Annons

PLUS: Därför slipper bockbrännaren fängelse även denna gång – åklagaren: "Borde markera kraftigare"

Här brinner bocken – bara timmar efter 50-årsjubileumet.

Grov skadegörelse är ett brott som kan leda till fängelse, men tingsrätten bedömer att straffet kan stanna vid villkorlig dom och 3 000 kronor i böter med tanke på mannens unga ålder. Han var 20 år när brottet begicks.

Gävle kommun ser mycket allvarligt på det som har hänt. Kommunen hade inför rättegången yrkat ett skadestånd som täcker kostnaden för att bygga ett nytt bockskelett och köpa in ny belysning. En kostnad som motsvarade 101 594 kronor, vilket 21-åringen nu ska betala enligt den dom som kom under fredagen.

– Skadeståndet står inte alls i proportion till den verkliga kostnaden för bockbranden. Bocken betyder fantastiskt mycket för Gävle, och ökar i betydelse för vårt näringsliv. Tyvärr kan kommunen inte begära ett miljonskadestånd för det intäktsbortfall som handel- och besöksnäring går miste om, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef Gävle kommun i ett pressmeddelande.

Johan Tunhult, näringslivschef Gävle kommun:

– Mätningarna visar på brottets allvarlighet och varför bocken behöver få stå och jobba för Gävle under hela december. Näringslivet går miste om intäkter när vi inte kan marknadsföra bocken mer än första helgen i advent, säger han i pressmeddelandet.

Den femtioårsjubilerande fjolårsbocken, som mannen alltså döms för att ha tänt på, brann bara några timmar efter invigningen. Vid 23-tiden den 27 november sågs han springa innanför staketet, hälla ut vätska och tända på. Sedan försvann han på cykel. Dna-spår på en mössa som hittades längs mannens flyktväg blev polisens hetaste spår i jakten på honom.

21-årigen från Sandviken döms för grov skadegörelse och ska nu betala över 100 000 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Så sent som i november dömdes en 26-årig Gävlebo till 4 000 kronor i böter och drygt 80 000 kronor i skadestånd till Gävle kommun. Innan dess hade ingen bockbrännare dömts på 15 år, då den amerikanske konstnären Lawrence Jones erkände dådet.

LÄS MER: Misstänkte bockbrännaren har hörts av polisen – nekar till att ha tuttat på

LÄS MER: Misstänkte bockbrännaren Sandviksbo – tidigare dömd för misshandel

LÄS MER: Gripa misstänkt bockbrännare lågprioriterat hos Gävlepolisen: "Handlar om bötesbrott"

LÄS MER: Misstänkt bockbrännare kommer åtalas

Mer läsning

Annons