Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna knarkar ihjäl sig mest i landet: "De allra flesta är unga vuxna"

Artikel 2 av 11
GD granskar kampen mot knarket
Visa alla artiklar

Narkotikan skördar allt fler liv i vårt län.
I fjol dog 40 personer i länet en knarkrelaterad död – den högsta siffran på över 20 år.
– De allra flesta är unga vuxna, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

Annons

Föreningen FMN, Föräldrar mot narkotika, genomförde på tisdagen sin årliga manifestation med ett fackeltåg från Södermalmstorg till Stortorget i Gävle. Mot knarket, som alltså skördar flest liv i just Gävleborg. Se klippet:

Socialstyrelsen för varje år register över dödsorsaker baserat på resultaten från rättsmedicinska undersökningar runt om i landet.

Bland annat mäts antal döda genom läkemedelsförgiftning eller narkotika per 100 000 invånare. Där toppar Gävleborg fjolårets statistik. Här dog 14,24 personer per 100 000 invånare, jämfört med riket i snitt där siffran är 9,68.

Läs mer: Ewas son dog efter år av missbruk: "Lätt att bli medberoende när det är ens eget barn"

Totalt dog 40 personer i Gävleborg en narkotikarelaterad död förra året. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med 2014 som även det var ett år med en ovanligt hög siffra.

– Socialstyrelsen vill lyfta fram att man infört nya mätmetoder som en förklaring, men de narkotikarelaterade dödsfallen har verkligen ökat enligt alla sätt att mäta, säger Anna Fugelstad, psykolog och doktor i rättsmedicin vid Karolinska institutet, KI.

I Gävleborg dog 14,24 personer per 100 000 invånare en narkotika- eller läkemedelsrelaterad död i fjol. Det är den högsta andelen i landet.

Hon är ansvarig för forskningsregistret Toxreg som följer trender kring drogdöden i landet. Anna Fugelstad kan konstatera att antalet dödsfall till följd av heroin, amfetamin och kokain i Sverige legat relativt konstant de senaste åren. Däremot dör allt fler efter att ta tagit narkotikaklassade läkemedel, exempelvis metadon, fentanyl och tramadol.

– Det bör man fundera kring och vara uppmärksam på, säger hon.

Frågan är var preparaten som allt fler dör av kommer ifrån.

I Gävleborg registrerades 40 dödsfall med narkotikaförekomst under 2015. De flesta dog av opioidläkemedel som metadon, oxikodon, tramadol och fentanyl.

Socialstyrelsen publicerade förra året en rapport där myndigheten tittat närmare på polisens beslag av metadon och buprenorfin – två preparat som ges vid behandling av opiatberoende men även kan skrivas ut till smärtpatienter.

Läs mer: 23-åring åtalad - förvarade drygt 12 000 narkotikaklassade tabletter

Av de beslag som var spårbara hade vart tionde beslag av buprenorfin sitt ursprung i den svenska hälso- och sjukvården. Den primära källan som förser den illegala marknaden med just det läkemedlet tycks vara Frankrike.

Var metadonet som hamnar på gatan kommer ifrån var svårare att slå fast.

– Jag tror att det kommer från opiatbehandlingarna, men jag vet inte säkert, säger Anna Fugelstad.

Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun, är inne på samma spår.

– Visst förekommer det helt klart läckage från programmen. Socialstyrelsen analyserade bara ursprunget på beslag av osprättade kartonger, men de som går på programmen får ju sina doser från redan öppnade förpackningar i medicinpåsar, säger han.

– Fentanyl är betydligt starkare än heroin och svårdoserat. Det får man utskriven mot svår värk, men missbrukare tuggar i sig plåstren eller lägger dem i vätska och dricker. Då blir det mycket mer koncentrerat, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare på socialtjänsten i Gävle.

I region Gävleborg har det funnits ett behandlingsprogram för människor som är beroende av opiater sedan år 2008. Just nu omfattas cirka 120 personer (mestadels män) som inte klarat av att bryta sitt missbruk trots andra omfattande insatser.

Ansvarig är överläkare Lars-Åke Björklund och han har svårt att tro att den ökade drogdöden i länet beror på läckage från hans program. De första tre månaderna får alla nya patienter komma och hämta sin dos på kliniken varje dag. Först när vården ser att allt fungerar bra kan det bli aktuellt att få ta med sig större ransoner, exempelvis för en veckas medicinering.

– Vi har till och med fått beröm tidigare av polisen i Gävleborg, de hade inte märkt något större läckage. Men jag kan inte lova att det inte förekommer, säger han.

När en person som inte går på opiatprogrammet kommer över en dos är risken för förgiftning överhängande.

– Problemet är att preparaten vi använder får ett slags acceptans hos folk som anser dem vara mindre farliga eftersom de skickas ut av sjukvården, säger Lars-Åke Björklund.

Av de gävleborgare som föll offer för drogerna förra året var hälften under 40 år.

Är du anhörig till något offer för drogerna det senaste året? Vill du berätta? Hör av dig till gdgranskar@gd.se

Eller till reporter Emma Åhman på 026-159655

Fotnot: I dödssiffrorna från Socialstyrelsen ryms både de som oavsiktligt överdoserat och de som haft som mål att ta sitt liv genom förgiftning av droger eller läkemedel.

GD granskar kampen mot knarket:

Polischefen om bristen på knarkpoliser: "Vi måste prioritera folk i nöd"

Följ Gävlepolisens rekordbeslag – så smugglas knarket till Gästrikland

Noll poliser jobbar heltid mot knarket: "Antalet dödsfall riskerar att öka"

Ewas son dog efter år av missbruk: "Lätt att bli medberoende när det är ens eget barn"

Alla artiklar i
GD granskar kampen mot knarket