Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gråzon i lagen om cannabis – Per har friats flera gånger: "Jag tar det för medicinskt bruk"

Artikel 9 av 11
GD granskar kampen mot knarket
Visa alla artiklar

Per både använder och har odlat cannabis.
Han vill att det ska vara lagligt – för medicinskt bruk.
– Det har hållit mig frisk, menar han.

Annons

Tv-klippet: "För mig har det varit ett naturligt val"

Per har två gånger åtalats för narkotikabrott. Men trots att polis stoppat honom med THC, det narkotiska ämnet i cannabis, i blodet har han båda gångerna blivit friad.

Själv säger Per att han inte rökt någon olaglig cannabis. Han har testat någon gång, men det var inget för honom, berättar han när vi träffas hemma hos hans flickvän i västra Gästrikland.

Det hela började i stället när han i 20-årsåldern fick cancer. Behandlingen hjälpte och han blev friskförklarad, men i samma veva fick han höra att cannabis kunde förebygga att cancern kom tillbaka.

Det är något Per tror stenhårt på och därför började han äta proteinpulver med hampa i. Han har också tagit CBD-olja, en produkt som utvinns ur hampa och innehåller CBD, ett annat ämne som finns i cannabis.

– Jag vågade inte chansa. Eftersom jag har varit sjuk har jag inbillat mig att det har fungerat, och jag har hållit mig frisk, säger han.

Tidigare har han tagit flera olika typer av antidepressiva och lugnande mediciner, efter att i omgångar ha skrivit in sig på psyket i Gävle. Men idag har han brutit med psykiatrin. De skrev bara ut tabletter och gav honom aldrig någon hjälp att prata med, tycker han.

CBD-droppar fortsätter han däremot att ta. Enligt honom ger oljan ingen kännbar effekt, men kanske blir han lite lugnare.

– När jag mådde som värst gjorde den kanske att jag mådde lite bättre, säger Per.

I Kanada finns ett läkemedel innehållande cannabis som kan användas till cancerpatienter. Men då handlar det bara om att bota smärtan i samband med behandlingen, inte om några effekter på sjukdomen i sig.

Idag finns ett läkemedel som innehåller cannabisextrakt och är godkänt i Sverige. Sativex är en munspray som, om ingen vanlig behandling har hjälpt och problemen är allvarliga, får skrivas ut till ms-patienter för att lindra symptom som orsakas av muskelstelhet.

I Kanada kan samma medicin användas som tilläggsbehandling mot smärta vid cancer. Men det gäller bara vissa former av allvarlig cancer, men bara mot smärta i samband med vissa former av allvarlig cancer, förklarar Muzaffer Özalp, klinisk utredare på Läkemedelsverket. Det handlar alltså inte om att bota eller motverka cancern i sig.

Liknande läkemedel finns även i USA och Storbritannien, men mycket forskning som har gjorts om cannabis har brister, visade till exempel en stor analys från 2015 där flera studier granskats.

Per erkände i maj förra året dopningsbrott, rattfylleri samt flera fall av ringa narkotikabrott. Ärendet gick aldrig till åtal, i stället skrev åklagaren ett strafföreläggande och Per fick böter. Men själv säger han att han aldrig har missbrukat, bara brukat CBD-olja och andra hampaprodukter.

Likaså har han odlat cannabis, men enligt honom var det bara för eget bruk. Tanken var att utvinna CBD-olja ur växterna.

Förklaringen om CBD-oljan har han också lagt fram i rätten. Och här finns en slags gråzon i lagstiftningen.

Förutom att utvinna oljan ur cannabis kan den också tillverkas av industrihampa, en växt som är laglig förutsatt att jordbrukaren har tillstånd och använder godkända frön. THC-halten i växten är då försumbar.

Det här får sajter på nätet att förespråka produkten som helt laglig. Även svenska domstolar har resonerat på olika sätt.

Per tycker att Sverige borde göra som flera stater i USA, där det är lagligt att ta cannabis för medicinskt bruk.

Förra året dömdes Per först i tingsrätten, som gick på åklagarens linje att han gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Hovrätten valde däremot att fria honom. I sin dom skriver rätten att Läkemedelsverket visserligen beskriver oljor gjorda av industrihampa som narkotika, eftersom de innehåller THC.

Men samtidigt är industrihampa ett undantag i lagstiftningen, som annars stämplar all cannabis som växer ovan jord som narkotika. Och 2007 slog Högsta domstolen, HD, fast att industrihampa inte kan vara tillåten att odla, för att sedan plötsligt bli olaglig om till exempel en utomstående person plockar och röker växten.

– Oljan kan betraktas på olika sätt beroende på hur den är tillverkad. Tillverkas den från vanlig cannabis är det helt uppenbart olagligt. Men framställer man den från industrihampa kan det i vissa fall vara lagligt, säger Astrid Eklund, expert på narkotikabrott vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

Att domstolar har dömt olika om CBD-olja är ett problem, menar hon.

– Det är naturligtvis inte bra. Men vi håller ögonen på det här och ser vilka rekommendationer vi kan ge till åklagare, säger Astrid Eklund.

CBD-oljan kan framställas ur industrihampa som innehåller tillräckligt låga doser THC för att vara laglig. Därför uppstår en gråzon i lagen om huruvida oljan är laglig eller inte.

Regeringen har också tillsatt en utredning som kan bringa klarhet i frågan.

– Problemet är att det går att extrahera droger ur det man odlar som industrihampa. Då har HD sagt att det inte är narkotikabrott, så frågan är om man kan reglera det på något annat sätt, säger utredaren Thomas Rolén.

En lagändring kan bli resultatet, men än kan Thomas Rolén inte berätta vad utredningen kommer att föreslå.

Per å sin sida tycker att man borde göra som i flera delstater i USA, som i samband med de amerikanska valen nyligen röstade ja till laglig marijuanakonsumtion. Han hänvisar till Andreas Thörn, en ryggmärgsskadad man som dömts för narkotikabrott men själv hävdar att cannabis är det enda som hjälper mot hans smärtor.

– Det är helt absurt att man ska vägra folk medicin som fungerar. Cannabis är helt rätt att ta när opiater inte hjälper, tycker Per.

Fotnot: Per heter egentligen något annat.

GD:s granskning av kampen mot knarket:

Läs mer: Gävleborgarna knarkar ihjälp sig mest i landet: "De allra flesta är unga vuxna"

Läs mer: Ewas son dog efter år av missbruk: "Lätt att bli medberoende när det är ens eget barn"

Läs mer: Noll poliser jobbar heltid mot knarket: "Antalet dödsfall riskerar att öka"

Läs mer: Polischefen om bristen på knarkpoliser: "Vi måste prioritera folk i nöd"

Läs mer: Följ Gävlepolisens rekordbeslag – så smugglas knarket till Gästrikland

Alla artiklar i
GD granskar kampen mot knarket