Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man i 40-årsåldern åtalas för grova barnvåldtäkter via webbkamera

En man i 40-årsåldern från Skutskär ska ha tvingat 27 barn i Skottland, USA och Kanada att utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera. Nu har mannen åtalats för grov våldtäkt mot barn och flera andra brott.

Annons

Den misstänkte mannen, som är hemmahörande i Skutskär, ska ha suttit vid sin dator i Sverige och fått kontakt med unga flickor från USA, Kanada och Skottland.

Genom hot ska han ha tvingat flickorna att inför webbkamera utföra sexuella handlingar som han spelat in. Totalt finns 27 offer, där 18 är identifierade och bland dem var de flesta under 15 år när brotten begicks.

– Vi ser fram emot att få en domstolsprövning av frågan om de sexuella handlingar som barnen utför på sig själva kan bedömas som våldtäkt. Vi anser att det finns stöd i praxis för det och att de omständigheter som finns i det här fallet kan ge en sådan utgång. Vi menar att det kan vara våldtäkt även om gärningspersonen inte är fysiskt i rummet där de sexuella handlingarna sker, säger förundersökningsledare Annika Wennerström vid Internationella åklagarkammaren Stockholm i ett pressmeddelande.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med polismyndigheter i de berörda länderna. Det är fantastiskt att merparten av målsägarna är identifierade och funna. Det är också mycket tillfredsställande att det går att utreda brott som skett över sådana avstånd som här är fallet.

Mannen har nu åtalats för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott med mera.

FLER NYHETER:

Expertanalys visar: Misstänkta föremålet i Gävle hamn kan ha varit ubåt som kränkt svenskt vatten

► För Plus-kunder: Brynässpelare hånade motståndarens funktionsnedsättning – klubbchefen: "Inte okej någonstans"

► Insändare: Onödiga kostnader att bygga om Drottninggatan

För Plus-kunder: GD granskar landshövdingarna: Avtackning, födelsedag och alkohol för stora pengar

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons