Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt tvungen att beväpna sig

/

Den nu döde mannen var känd för att inte vika undan.
– Han kunde visa styrka och handlingskraft. I ett slagsmål med offret skulle 34-åringen komma till korta. Därför beväpnade han sig, säger åklagaren Ann-Charlotte Bålman.

Annons

Under den första av sammanlagt tolv rättegångsdagar gjorde åklagaren sin sakframställan där hon beskrev resultatet av den nästan 4 000 sidor tjocka förundersökningen.

I brist på teknisk bevisning presenterade hon en rad uppgifter från vittnen och en telefonkartläggning som enligt henne pekar åt samma håll: 34-åringen var irriterad på offret, han utrustade sig med kniv och sökte sedan upp mannen för att göra upp.

Redan på förfesten på Öster fredagen 17 oktober ifjol blir de osams. Kompisar får bryta in och sära på dem.

Offret får sedan låna en cykel av 34-åringen när sällskapet ska förflytta sig till en restaurang i centrala Gävle. Sedan cyklar offret och 34-åringen till en hamburgerrestaurang och därifrån vidare till 34-åringens lägenhet.

Strax efter klockan 23 på fredagskvällen ser ett vittne hur två män bråkar i trapphuset till lägenheten. Det är 34-åringen och offret och de skiljs som ovänner, menar åklagaren.

Mindre än en timme senare ringer 34-åringen till offret och ber att de ska mötas utanför lägenhetshuset på Öster.

– Det är andra gången du har sönder min cykel, säger 34-åringen enligt ett nyckelvittne.

Sedan går allting väldigt fort; offret får ett knivhugg i respektive tinning, två hugg i ryggen och ett i halsen.

Hugget mot halsen skär av både halsvenen och halsartären. Offret raglar, faller ihop och förblöder till döds. Allt detta enligt åklagaren.

34-åringens försvarare, advokat Per Wiesel, har en helt annan uppfattning.

– Det finns inget mordvapen, det finns inget motiv. Åklagaren påstår saker som inte går att bevisa och har problem att binda min klient till brottet, säger han.

Att offret och 34-åringen var osams när de skiljdes efter att ha varit tillsammans i 34-åringens lägenhet vid 23-tiden på kvällen är helt fel, menar han.

– De skiljs som kompisar, sedan träffas de inte igen. Min klient är aldrig på Öster i samband med brottet, säger Per Wiesel.

På fredag fortsätter rättegången. Då ska åklagaren slutföra sin sakframställan och rättens medlemmar ska besöka brottsplatsen.

Läs också:

34-åringen fick blackouts

Misstänks ha dödat sin vän efter cykelbråk

"Vi har mycket god bevisning"

Umgicks hela dagen med offret

Anders försökte rädda offrets liv

Många frågor ska besvaras

Advokaten: "Finns inget som tyder på att de var ovänner"

Mer läsning

Annons