Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta mordhotet mot GD:s chefredaktör i rätten

I dag hålls rättegången mot den nära släkting till imamen Abo Raad som misstänks ha dödshotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Annons

Den förra rättegången som skulle ha hållits i september fick ställas in. Den åtalade mannen dök helt enkelt inte upp i tingsrätten. I dag görs ett nytt försök.

Gefle Dagblad kommer att direktrapportera från tingsrätten med start klockan 13.15.

Direktrapporteringen följer du här:

Läs även: Åtalad dök inte upp, rättegången får tas om

Det som hänt sedan dess är att den misstänkte mannen har skaffat ett vittne. Det ska vara en kompis till honom, och som säger sig ha hört samtalet där Gävleimamens nära släkting ska ha riktat ett dödshot mot GD:s chefredaktör Anna Gullberg.

I förhör har vittnet sagt att den misstänkte "var arg och förbannad när han pratade med polisen, men att han inte sa några hot eller så".

Hotet ska alltså ha framförts per telefon till en polisman. Vid två tillfällen under samtalet ska den misstänkte ha sagt något i stil med "Om det händer mina systrar något så kommer jag att döda eller ta bort Anna Gullberg och det kommer jag att stå för. Då kan ni komma och hämta mig sedan."

Han nekar till brott.

– Jag hoppas att rättegången kommer att genomföras den här gången, men är inte helt säker på det. Den åtalade dök inte upp förra gången. Något som visar en bristande respekt för rättssystemet, säger Anna Gullberg, chefredaktör.

Vad är dina tankar inför rättegången?

– Det har snart gått ett år sedan händelsen, och jag ser fram emot att få det här avklarat. Hot och hat mot journalister är ett allvarligt samhällsproblem, och det här hotet har ett direkt samband med den granskande journalistik som Gefle Dagblad gjort.

Anna Gullberg och åklagare Fredrik Normark i rättssalen. Den misstänkte mannen dök aldrig upp till förhandlingen.

Gefle Dagblad har i en lång rad artiklar, under en lång tid, granskat ledningen för Gävle Islamiska center och enskilda ledande personers kopplingar till extremistisk islamism.

Enligt åtalet är det just det som fått imamens släkting att bli så arg att han ska ha sagt att han tänker skada Anna Gullberg.

Läs även: Man åtalad för dödshot mot GD:s chefredaktör

Gefle Dagblad kommer att direktrapportera från tingsrätten med start 13.15.

Läs även: Moskégranskning bakom det misstänkta dödshotet mot Gullberg

Mer läsning

Annons