Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östermordet: "Vi har mycket god bevisning"

/
  • Kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman och Christer Löw på polisens rotel för grova brott berättade på onsdagen om mordutredningen. Till höger syns den omfattande förundersökningen.

– Ska vi ta en joint ihop?
Ungefär så sa den åtalade när han ringde till offret.
En stund senare var 32-åringen död.

Annons

Polisens arbete har pågått i drygt fyra månader. Över 500 förhör har hållits, men någon teknisk bevisning som binder den åtalade 34-åringen till brottet finns inte.

– Han var på fri fot i tre fyra dagar efter händelsen och har kunnat göra sig av med kläder och skor, säger kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman som har lett förundersökningen.

Det 32-åriga offret fick ta emot fler knivhugg mot huvudet, halsen och ryggen. Han fick en djup skada på sidan av huvudet och förblödde till döds.

Kniven tros vara av mindre modell med ett blad på mellan tio och tolv centimeter. Något misstänkt mordvapen har inte hittats.

– Nej, men vi har ändå mycket god bevisning. Det är inte helt ovanligt att vapen saknas i en mordrättegång, säger Ann-Charlotte Bålman.

Enligt henne hade de två männen känt varandra i många år. Trots en del schismer var de vänner och umgicks regelbundet.

Fredagen 17 oktober ifjol träffades de flera gånger. På kvällen befann de sig på samma förfest på Öster.

– De har haft trevligt tillsammans. Även de två män som senare ser händelsen på nära håll var på samma förfest, säger Ann-Charlotte Bålman.

Under kvällen blir den åtalade och offret osams och skiljs från varandra. När klockan är 23.45 på fredagskvällen ringer 34-åringen till offret och föreslår att de ska ta en joint ihop utanför porten till lägenhetshuset på Öster.

Han har erkänt att han ringer men sagt att mötet aldrig blev av. Enligt de två vittnena, som inledningsvis var misstänkta för mordet, träffas offer och gärningsman fem minuter senare.

Sedan går allting väldigt fort.

– Det handlar om ett bestämt och aggressivt våld. Allt är över på någon minut, säger Ann-Charlotte Bålman.

Två personer som upptäcker den skadade 32-åringen gör en första hjälpen-insats och ringer efter ambulans. En stund senare förklaras mannen död på sjukhuset.

Fem minuter över tolv ringer den misstänkte 34-åringen till de två vittnena. När en av dem svarar säger 34-åringen att "det gick överstyr", eller någonting liknade.

Han försöker inte ens ringa till offret, enligt polisens kartläggning av telefontrafiken.

Vad binder den åtalade till brottet?

– Två ögonvittnen har varit nära, en av dem har väl kunnat beskriva händelseförloppet på ett sätt som stämmer överens med rättsläkarnas uppgifter, säger Ann-Charlotte Bålman.

Vad är motivet?

– Det består av flera delar, det har funnits en irritation och aggressivitet hos gärningsmannen. Mer än så vill jag inte säga nu, säger Ann-Charlotte Bålman.

Rättegången inleds 8 april.

SE ÄVEN: TV – "Förblödde till döds"

Mer läsning

Annons