Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsbussarna stäms av uppsagd chaufför

/

Busschauffören blev uppsagd på grund av ett synfel.
Nu kräver han att Nettbuss Stadsbussarna i Gävle ska betala skadestånd.

Annons

Mannen som är i 50-årsåldern började jobba på Nettbuss för fem år sedan. För två år sedan förlorade han sitt busskörkort på grund av ett synfel.

Sedan dess har mannen opererat ögonen, men operationen misslyckades och synen blev inte helt återställd. Han ansökte då om att bli omplacerad inom företaget.

Men efter att ha undersökt den möjligheten beslutade Nettbuss för ett år sedan att säga upp mannen på grund av "personliga skäl". Men uppsägningen är felaktig, skriver mannens advokat i den stämningsansökan som nu har lämnats in till tingsrätten.

Eftersom synfelet kan avhjälpas med en ny operation är körkortsindragningen inte permanent, därför hade det varit rimligt att omplacera mannen under en övergångsperiod, skriver advokaten.

Förutom skadeståndet på 105 000 kronor krävs Nettbus på drygt 70 000 kronor i utebliven lön plus ersättning för annan ekonomisk skada.

Nettbuss har via en jurist på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen svarat på anklagelserna. Eftersom mannen inte kan köra buss och några andra arbetsuppgifter inte kan erbjudas är uppsägningen giltig, skriver juristen.

Under onsdagen ska parterna träffas för en muntlig förberedelse i Gävle tingsrätt. Om de inte kan komma överens väntar en domstolsförhandling.

Mer läsning

Annons