Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bland mördare och björnjägare

Mördare, björnjägare, tyska flyktingar och musikaliska gruvingenjörer.

Allt fanns i familjen när sex kända svenskar började släktforska för en ny SVT-serie.

Helena Bergström, Thomas Bodström, Malin Berghagen, Suzanne Osten, Magnus Härenstam och Charlotte Perrelli. Det är deltagarna i nya SVT-serien ”Vem tror du att du är?” där de sex kända svenskarna får varsitt avsnitt med experthjälp att gräva djupt i sin egen släkt.

Serien, som har en engelsk förlaga, startar med Helena Bergströms program i kväll klockan 20 (SVT1). Det fokuserar på hennes farmor, dansös i Operabaletten.

– Jag säger automatiskt nej när någon ringer och vill göra något om mitt privatliv, men jag har sett den engelska varianten och tyckt mycket om den. Dessutom planerar jag att göra en film om min farmor och hennes historia. När jag klarat det ska jag börja kalla mig regissör, inte regisserande skådespelare, säger Helena Bergström.

Thomas Bodströms program blir en spaning efter en mystisk släkting som kallas Björnjägaren. Magnus Härenstam undrar var hans humorgener kommer från i en släkt av tråkmånsar och Suzanne Osten söker sin egen pappa, en tysk flykting som kom till Sverige under andra världskriget.

– Han fanns där tills jag var två-tre år, sedan försvann han. jag tror att det var min mamma som klippte med honom, säger Osten.

– Vi har kollat upp hans tid i Sverige och spårat honom bakåt till Berlin 1935. Programmet blir ett sätt för mig att göra en minnesresa och få vissa saker på plats.

De kanske mest dramatiska upptäckterna har Charlotte Perrelli gjort. Hon kommer från utvandrarbygd i Småland och hade, säger hon, väntat sig att hitta ”strävsamma, hederliga bönder”.

– Men de var människor med extrema öden och tragik på hög nivå. En av mina släktingar dömdes för mord på 1800-talet och överklagade ända upp till kungen. Ingen i min familj kände till det, vi satt som frågetecken.

– Sedan hittade jag allt mer, närmare i tiden, och kände bara ”va, vad är det här?!” Mycket familjeproblem, förluster... jag förstår inte hur de orkade gå vidare.

– Våra egna problem är ingenting. Men jag hade tydligen superstarka kvinnor i släkten. Själv blev jag ledsen över all tragik som dök upp i min släkt – men jag fick stor energi också. Det var en bergochdalbana.

Magnus Härenstam undrar var hans humorgener kommer från i en släkt av tråkmånsar.