Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blandade druvor ger mustigt vin

Systembolagets augusti-nyheter bjuder på ett tiotal prisvänliga viner av de mest skiftande ursprung. Blandade druvor är ett spännande inslag.

Vin av druvblandningar blir allt vanligare i Systemhyllorna. De två nya rödvinerna från Chile är goda exempel, där Viña Maipo Reserva Especial Cabernet Franc Cabernet Sauvignon möjligen representerar sitt ursprung bäst. Få andra viner smakar så saftigt koncentrerat som de chilenska gör – så även denna Reserva. Smaken av svartavinbärsessens räddas av en stram och spänstig syra, såväl som en balanserad dos tannin (kärvhet).

Det andra vinet, Nativa Terra Cabernet Sauvignon Merlot, har liknande spänstighet och en rejäl skjuts av mynta- och lakritssmak. Båda lär passa utmärkt till grillat fläsk eller varför inte en stek.

En annan blend (blandning) är Pimpala Road Cabernet Sauvignon Sangiovese. Om cabernet sauvignon är franska druvor med smak av svarta vinbär, så är sangiovese den italienska motsvarigheten med toner av körsbär och mandel. Tillsammans ger de en trevlig smak av violer, mynta och tät, saftig frukt. Pimpala Road kan alltså beskrivas som ett modernt framställt vin, tänkt att passa in både här och där, men speciellt till vardags eller när man bara är ute efter något gott och mustigt.

Augusti har dock mer att bjuda på. Riktigt bra är de två vita rieslingvinerna från Alsace av topp-producenterna Josmeyer, respektive Trimbach.

Tydligast personlighet bland de röda vinerna står den italienska aglianicodruvan för och vinet Terredora. Dess toner av tobak, läder och det för de italienska vinerna så typiskt kärniga bettet ger mersmak - gärna tillsammans med en höstlik köttgryta.

En spännande ölnyhet i augusti är belgiska Valeir Extra, som är en cross-over mellan ljus ale och amerikansk IPA (indian pale ale). Det är en överjäst öl, gjord på hundra procent sterlinghumle.

Idén till ölet kom när byn Gavere skulle bli årets plats för ”Ronde van Vlaanderen”, cykelklassikern som genomkorsar Flandern. Varje år lyfts en specifik by fram längs rutten. För att fira detta tog bryggaren i Gavere fram en specialöl tillägnad El Torro, en lokal cykelhjälte.

Denna öl lever nu vidare i Valeir Extra, som nyligen vann första pris i en nationell tävling för humlestarka öl.