Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blank hissar seglen för en ny vision

Fyra meningar ska vara ledstjärna för Gävles politiker, tjänstemän, företag och allmänhet de kommande sexton åren.
”Vision 2025” blir Gävles kortaste vision hittills.

– Vi har valt att ge en bild av Gävle som är så öppen att alla som vill kan känna igen sig och känna att de kan vara med och påverka, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, som lett arbetet med att formulera den nya visionen som nu är klar.

– Man ska känna att här vill jag vara med. Eller att här vill jag inte vara med, för alla tycker ju olika, säger hon.

Visionen har diskuterats fram av politikerna i kommunstyrelsen, men ytterligare cirka 500 personer har fått bidra till arbetet, framför allt företagare, ungdomar och invandrare.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att man vill något i en kommun. Det viktiga är inte vad det står i visionen, utan att den finns. Då får man själv möjlighet att tolka idéerna. Det finns inga stängda dörrar, säger Birger Lövgren, vd i Länsförsäkringar, som varit med på ett av företagsseminarierna.

– Jag tror att visionen kan få betydelse. I dag känns inte Gävle så trivsamt för ungdomar. Det finns inte så många platser där ungdomar kan träffas och utveckla sina kreativa sidor, men det tror jag kan bli bättre med den här visionen, säger Elsa Degerman, som läser textil och design på Polhemsskolan och också varit med i diskussionen.

Vision 2010, som har varit vägledande i Gävle de senaste tio åren, innehåller en rad konkreta mål som gäller allt från befolkningsutveckling till antalet fartyg som anlöper hamnen och utvecklingen för Högskolan.

Men i den nya visionen finns inga konkreta mål, som senare kan utvärderas.

– Nej, det kommer i den lokala utvecklingsplan som vi också håller på att formulera. Där ska det finnas konkreta mål och strategier för hur vi ska nå dem, säger Carina Blank.

Det roligaste i arbetet med att ta fram Vision 2025 har varit att träffa alla Gävlebor, säger Carina Blank.

– Jag har säkert träffat ett par tusen personer under arbetet med den nya översiktsplanen och ytterligare kanske 500 i det här arbetet. Det har varit otroligt givande. Det är inte så ofta man sätter fokus på framtiden, men gör man det märker man att många har åsikter, säger hon.

När politiker beslutar om visioner tycker många att det blir flummigt, med ord på papper som ingenting betyder. Det gör inget, tycker Carina Blank:

– Då får man tycka så. Men allt politiker gör är egentligen bara ord på papper, det viktiga är vad man gör med dem. Om ingen använder den här visionen så kommer ingenting att hända, så är det, säger hon.

– Att driva ett företag i en kommun där politikerna inte säger hur de vill att framtiden ska bli skulle kännas väldigt konstigt. Personligen tycker jag att visioner är viktiga. Särskilt formuleringen att ” trygghet och nyfikenhet ger mod att växa” är bra formulerat, säger Birger Lövgren på Länsförsäkringar.