Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blank invald i partistyrelsen

Gävles kommunalråd Carina Blank tar plats i Socialdemokraternas partistyrelse. Det beslutade extrakongressen under lördagen.

Socialdemokraternas partistyrelse består av 26 ordinarie ledamöter. I går beslutade extrakongressen om nyval till sex av platserna.

– Det känns jätteroligt! Jag är glad över förtroendet, sa hon när GD träffade henne i kongresshallen strax efter beslutet.

Carina Blank tar över platsen i partistyrelsen från Raimo Pärssinen som snart slutar som ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Gävleborg. Men det betyder inte att Carina Blank även blir ny distriktsordförande. Till den posten är två andra personer nominerade: Per Svedberg från Hudiksvall och Yoomi Renström från Ovanåker.
Vem av dem det blir avgörs på distriktskongressen på lördag.

– Det är inget krav att man ska vara distriktsordförande för att få sitta i partistyrelsen. Däremot vill styrelsen gärna ha en ledamot från varje distrikt i landet. Skogslänen runt Gävleborg ville gärna se Carina Blank, som är en person de känner till, sa Raimo Pärssinen till Gefle Dagblad i går.

Partistyrelsen är Socialdemokraternas högsta beslutande organ när inte kongressen är samlad. Uppgiften är att leda partiet i enlighet med partiprogram, stadgar och kongressbeslut. Verkställande utskottet ser till att besluten genomförs.

Partistyrelsen sammanträder när det verkställande utskottet anser att det är nödvändigt eller när minst fem ledamöter begär det.

Hur kommer Gävleborna att märka att du, Carina Blank, tar plats i partistyrelsen?
– För de Gävlebor som sympatiserar med Socialdemokraterna så blir det en kanal in i partiet och vice versa. Det blir värdefullt för Gävleborna att kunna ha en dialog.

Vad tänker du driva?
– Jag ser det inte som att ja tänker driva någon särskild linje. Vi har våra värderingar formulerade.

Carina Blank gillade Håkan Juholts linjetal i går.

– Det känns som en rivstart för partiet. På den kommunala nivån hamnar ideologin lätt i skymundan. Vi behöver den här formen av presentation av politiken så att medborgarna ser vad vi står för, sa hon.

Hur ska ni få tillbaka era väljare i Gävle?
– Genom att vara närvarande, träffa befolkningen, identifiera människors problem och presentera lösningar som möjliggör för dem att ha ett bra liv.

Vilka problem ser du i Gävle?
– Det handlar i första hand om utbildning. Barn, ungdomar och vuxna måste få en bra utbildning som leder till jobb.

Carina Blank tyckte det var bra att Håkan Juholt öppnade för en översyn av friskolereformens effekter.

– Han har helt rätt i att tanken var god, men att det inte blev så bra. Jag gillar inte att privata kapitalister tjänar pengar som skulle kunna gå till barnen i skolan. Pengar rinner ut ur systemet, det är ett problem även i Gävle, sa Carina Blank.