Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blank och Ågren kommunalråd

GÄVLEEfter en långdragen omröstning vann Carina Blank kampen om kandidaturen till kommunalrådsposten över Helene Åkerlind med siffrorna 96-27. Det stod klart efter arbetarekommunens medlemsmöte i går kväll.

Annons
- Jag vill tacka för det stora förtroendet. Vi ska vinna valet mot klyftor och egoism tillsammans, jag kan inte göra det själv, sa Carina Blank i sitt tal några minuter efter att rösterna var räknade.
Resultatet av valberedningens arbete väckte stor debatt bland de socialdemokratiska partimedlemmarna. Till att börja med fick förslaget att välja tre kommunalrådskandidater mothugg.

Större ansvar
- Jag har varit en av tre kommunalråd, därför vet jag att det räcker med två. Därigenom får nämnderna större ansvar och vi föredelar på så vis makten på fler, sa nuvarande kommunalrådet Lena Andreasson.
Efter handuppräckning valde mötet att nominera två kandidater. LO-basen Rolf Wiberg som låg på tredje plats på valberedningens lista försvann därmed ur spelet på ett tidigt stadium.

Valberedningens förslag
Nuvarande kommunalrådet Mats Ågren och bygg- och miljönämndens ordförande Carina Blank var alltså valberedningens förslag. Med total enighet valde mötet Mats Ågren till kommunalrådskandidat och kandidat till ordförandeposten i en eventuell kommunstyrelse efter valet.
När nästa kandidat skulle väljas tog debatten fart. Helen Nessai föreslog direkt Helene Åkerlind.
- Vilka kriterier ska vi gå efter? Någon som är lätt att ha att göra med eller någon som har mod att ta strid i ord och handling även i besvärliga frågor? Jag tycker att vi ska välja en som inte alltid håller med Mats Ågren, någon som tycker annorlunda och kan kompromissa, sa hon.
Carina Carlström kontrade genom att kritisera Helene Åkerlinds utspel i de lokala medierna.
- Jag är oerhört kränkt av att offentligt bli utpekad som någon som spottar demokratin och medlemmarna i ansiktet. Jag vill absolut inte ha en person med den inställningen till kommunalråd, sa hon.

ERIK WIKSTRÖM