Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blank redo spela första fiolen

GÄVLECarina Blank klev in i politiken för tio år sedan.

Annons
Till hösten blir hon troligen ett av Gävles kommunalråd.
Gefle Dagblad stämmer träff på en parkbänk med uppstickaren som gillar marsvin och musik.
Hon kommer till mötet på cykel.
-Jag har ju varit mer på väg till och från olika saker än stationär, säger Carina Blank som förklaring till cykeln, och som förklaring till att hon inte har något eget arbetsrum.
Carina Blank är i dag ordförande i bygg- och miljönämnden.
Men hon ser ingen risk att bakgrunden på bygg- och miljö skulle spela någon roll för hur som gör sitt jobb som kommunalråd. Med ett undantag.
-Miljöfrågorna möjligen skulle få skugga över allt annat utan att det skulle göra mig något. Det måste få ta utrymme, säger hon.
Carina Blank jobbar med barn och ungdomar med funktionshinder på förskolan Natt och Dag. Dessutom läser hon till gymnasielärare på högskolan.
-För att få tiden att gå mellan uppdragen som fritidspolitiker, skojar hon.

Fiol en favorit
Carina Blank flyttade från Alfta i Hälsingland till Gävle som sextonåring. Hon gick vårdgymnasiet och utbildade sig till barnskötare. På fritiden "spelade hon fiol och levde loppan precis som andra ungdomar".
Då som nu var musikintresset stort.
-Jag är jätteintresserad av musik. Allt, verkligen allt. Men kanske inte värsta sortens metall, det hoppar jag över, säger hon.
Då var inte politiken särskilt central, även om hon var med i SSU "lite grann".
-Jag kom in i politiken från den fackliga sidan, kommunal. Det var nog tio år sedan ungefär. Jag började i kulturnämnden och styrelsen för symfonikerna, säger Carina Blank.
Hon tycker det är löjligt att placera sig själv på en höger-vänster skala inom partiet, utan villl att omständigheterna ska få avgöra vilka beslut som är mest lämpliga.
-Det är klart att man inte kan göra vad som helst. Man fattar inte odemokratiska beslut. Man avhänder sig heller inte kommunal verksamhet av ideologiska skäl, som moderaterna nu gör i Stockholm. Det finns inget självändamål i att låta någon annan ta över. Å andra sidan ska man heller inte bara äga om det inte kan komma kommuninvånarna till del, säger hon.
Nu har Carina Blank sommaren kvar som fritidspolitiker innan det är dags att axla rollen som kommunens första kvinna.
Men hon har inte ens hunnit fundera på om hon ska ta tjänstledigt från förskolan.
-Jag jobbar ju inom kommunen, så det ska väl inte vara några problem. Men vi har mycket arbete kvar till dess. Vi ska vinna ett val, säger Carina Blank.
Hon tror att socialdemokraterna i Gävle får 53 procent i valet i höst.
-Det får vi för att medborgarna har sett att vi har kunnat hantera 90-talet som har varit besvärligt, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST