Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåsta pensionärer

Annons

andets pensionärer går inte några ljusnande dagar till mötes.

Det har vi känt till länge; den så kallade bromsen har dragits åt, regeringen vägrar att diskutera sänkt skatt för pensionärer så att de kommer ner i nivå med löntagarna, regeringen har bestämt att sänkningen på grund av bromsen ska ske i steg under tre år och följaktligen kommer också höjningen att ske stegvis.

Det är som att kupera svansen på en hund bit för bit i stället för att göra ett enda klipp. De diskussioner med regeringen som pensionärsorganisationerna tagit initiativ till har varit som att springa in i en vägg. Regeringen bara svarar nej.

Dessutom har förre generaldirektören för Riksförsäkringsverket KG Scherman i en artikel i Svenska Dagbladet visat att de stora förändringar i pensionssystemet som genomförs i de här sammanhangen inte debatterats politiskt – de fem stora partierna står ju bakom pensionsöverenskommelsen – och att resultatet är att medelpensionären är förloraren som mister 10 000 kronor per år mellan 2010 och 2014 då bromsen kommer att ligga i. 10 000 kronor om året i fem år är sammanlagt 50 000 kronor. Försäkringskassan avstyrkte förslaget i sitt remissvar men ingenting biter på regeringen. De som tror att den stora sänkningen av pensionerna sker 2010 tar fel. 2011, skriver Scherman, minskar pensionerna i medeltal med mer än 600 kronor.

Pensionärernas förluster fortsätter åren därefter.

Sveriges pensionärsförbunds ledning har träffat pensionsminister Cristina Husmark Pehrsson på Haga slott och det SPF-delegationen fick med sig från mötet var att först kommer skattesänkningar för löntagare, därefter kan det bli aktuellt att göra något för pensionärerna, regeringen går vidare med förslaget att utjämna bromsen och det finns inget som helst reformutrymme i sikte i svensk ekonomi. Det finns ett förslag från SPF hur det skulle gå till att få fram lika skatt för pensionärer och löntagare – men nej.

Hur kan det bli så här? Jag tror själv, konspiratoriskt, att de som står bakom pensionssystemet kallt räknar med att det är för svårt att genomskåda skatte- och pensionsberäkningar, såväl makro som mikro, så det är bara att köra på och blåsa pensionärerna.

Vi möts i valkampen.

Tord Bergkvist

f d politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.net