Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåsten vållade problem

GÄVLE/STOCKHOLM
Runt 600 elabonnenter i Österfärnebo och Gysinge blev strömlösa under drygt sex timmar på lördagen till följd av den kraftiga blåsten. Det var inte omkullblåsta träd som orsakade avbrottet utan själva ledningen mellan Hedesunda och Österfärnebo blåste av på grund av utmattning i materialet.

Tack vare att avbrottet kom först vid niotiden på morgonen hann bönderna göra bort sina sysslor i ladugårdarna.

Hann inte åtgärdas
På lördag eftermiddag drabbades ett 60-tal hushåll i Åsbo av elavbrott. Även hushåll i Storviksområdet blev strömlösa men på eftermiddagen hade Sandvikens Energi reparerat alla ledningarna.
Cirka 400 hushåll i Bönan, Djuphamnsviken och öarna utanför drabbades också av en dryg timmes strömavbrott på lördagsförmiddagen. Det avbrottet berodde dock på en avbränd högspänningskabel och hade inte med vädret att göra.
Norra Uppland drabbades mycket hårt under lördagseftermiddagen. Runt 1 300 elkunder blev strömlösa i Tierps kommun och felet kunde inte åtgärdas på grund av mörkrets inbrott. Först i dag runt lunchtid ska alla fel vara avhjälpta, uppger Ingegerd Bills, informatör på Vattenfall Sveanät.
Situationen är enligt henne allvarlig, men det kunde ha varit värre om inte marken varit frusen.
Då hade träden ännu lättre kunnat blåsa omkull över elledningarna.

Strömlös bana

Även järnvägstrafiken påverkades av vädret. Bland annat fick resenärerna på tåg från Sundsvall och söderut på eftermiddagen byta till buss mellan Söderhamn och Gävle på grund av att banan var strömlös.
Räddningstjänsten har däremot inte haft något egentligt extrajobb i stormens spår. Räddningstjänsten i Sandviken har varit ute för att plocka bort ett par omkullblåsta träd och i Gävle var det en flaggstång som välte i stormen.

Kulingvarning utfärdat
Inför söndagen utfärdade SMHI kulingvarning för samtliga svenska farvatten. Dessutom gäller stormvarning för sydöstra, mellersta och norra Östersjön, Ålands hav och skärgårdshavet.
Öresundsbron införde på lördagseftermiddagen en hastighetsbegränsning till 70 kilometer i timmen på grund av den hårda vinden. Samtidigt avråddes förare av vindkänsliga fordon som lätta lastbilar, husvagnsekipage och motorcyklar från att använda bron.
Vattenfall uppgav vid 17-tiden för TT att över 20 000 hushåll i Norduppland, Roslagen och Stockholms skärgård under lördagen varit strömlösa. Den helt dominerande orsaken var omkullblåsta träd som rivit ned ledningar.
I Östergötland drabbades cirka 1 500 Vattenfallkunder och i västra Sverige ytterligare 9 000.

1 000-tals strömlösa

Sydkraft summerade situationen sina distributionsområden så här: 5 000 kunder utan el i Kronobergs län, 3 500 i Kalmar län, 1 500 i Halland och 1 000 i Blekinge. Till det kom cirka 1 000 abonnenter utan ström i Östergötlands län.
Ytterligare tusentals abonnenter i andra bolag i Dalarna, Värmland, Småland och västra Götaland var utan ström.
På lördagen var ett omfattande och djupt lågtryck på väg söderut, men till söndagen väntades en högtrycksrygg in över västra Skandinavien.