Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli aldrig gammal och svag

Annons

Vad har vi för samhälle som ska ta hand om våra ensamma sjuka och lätt förvirrade gamla?

När du blir gammal och ensam och varit mycket sjuk skulle du vilja, att efter en sjukhusvistelse, bli hemskickad i en taxi utan att sjukhuset förvissar sig om att hemtjänst eller anhörig är informerade?

Tyvärr händer detta inte alltför sällan. Det tyder på okunskap, ointresse, nonchalans, avsaknad av empati, slarv och mycket dåliga rutiner.

När du kommer hem, möts du i bästa fall av någon från hemtjänsten, men som bara 10–15 minuter på sig att serva dig, och som inte vet något om din sjukdomshistoria. Kanske skulle du behöva få hjälp att bli nerbäddad, få lite kaffe och en smörgås. Men du är trött och orkar inte be om detta, så du blir lämnad när personalen måste jäkta vidare.

Om du inte uttrycker några önskemål, kommer ingen att reagera på att du ligger i samma kläder i flera dygn utan att bli tvättad eller ombytt.

Man kommer vänligt fråga dig hur du mår och om du är hungrig, men eftersom du är matt trött och lite förvirrad efter din sjukdom, vill du bara att personalen ska lämna dig ifred, så du svarar att du mår bättre och att du inte är hungrig just nu. Eftersom personalens tid är så kort, så nöjer man sig med ditt svar. Säger du nej till mat, så får du ingen mat, kanske ställer man ett glas mjölk och en smörgås på ditt nattduksbord. Att personalen skulle försöka lirka med dig, för att få dig att äta, kallas att manipulera och tvinga och är tydligen strängt förbjudet. I alla fall tyder många inom hemtjänsten instruktionerna så.

Att duka fint, servera maten aptitligt, ha tid att samtala, kan vara tillräckligt, för att en gammal människa börjar äta med till detta finns ingen tid. Är man gammal och sjuk känner man inte att man är hungrig och törstig

Eftersom personalen absolut inte får laga mat (matlagning = värma på spisen) inte ens koka ett ägg, och tydligen inte heller koka kaffe måste du inköpa en mikrovågsugn. Från och med nu är du hänvisad till färdigmat eller mat. från kommunens storkök som kan mikrovärmas. Har du ingen mikro får du nöja dig med ett glas mjölk och en smörgås, eller färdig gröt till middag.

Då personalen är olika vid varje besök, kommer ingen att rapportera att ditt födointag tenderar till svält. Ingen kommer att rapportera att du bara ligger och blir allt svagare för varje dag, Har du ingen anhörig eller vän som kan prata för dig, är du illa ute.

Något måste vara fel när personalen endast får avsätta 10–20 minuter per gång, hos den gamle. När blev de tidsintervallen viktigare än åldringen? Vad hinner man på den korta avsatta tiden. Vem har bestämt detta, på vilka grunder?

Är det här vår tids nya ättestupa? En gammal människa behöver bara utsättas för dåligt näringsintag och ligga inaktiv i sin säng en kort tid förrän han/hon har blivit ett vårdpaket. Med rätt vård, omsorg och stimulans kanske kan han/hon tillfriskna så pass efter sin sjukdom, att man klarar dig själv i större utsträckning.

Ingen skugga ska falla på hemtjänstpersonalen, de lyder ju bara order och följer och tolkar de instruktioner de fått.

Men beslutsfattarna borde nog ta sig en funderare på hur god åldringsvård i hemmet ska vara utformad. Att få välja och vara delaktig i sin vård är ju helt rätt tänkt. Det är helt riktigt om man är klar och alert, men är man sjuk, förvirrad och klen kanske man inte inser sitt vårdbehov, då kan man inte välja. Då behöver man stöd för att förstå sitt eget bästa.

Det är inte att tvinga någon, om man med övertalning om hur skönt det ska bli, får någon att duscha som inte har gjort det på lång tid. Om värdig åldringsvård är lika med utfodring, så att den gamle nödtorftigt hålls vid liv, så tyder det på en obehaglig människosyn. Det enda man kan glädja sig åt, är att även beslutsfattare blir gamla och orkeslösa en dag, om de har tur...

Bli aldrig gammal och svag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare