Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli inte förvånad när det biter dig i rumpan, Gynning!

Annons

Programledaren, konstnären och glamourmodellen Carolina Gynning, som driver en av Sveriges mest lästa bloggar, med över 100 000 läsare varje vecka, har efter att under lång tid blivit utsatt för sexuella trakasserier i kommentarsfältet på sin blogg på stureplan.se, beslutat att stänga bloggen i slutet av juli.
Hon tröttnade, förståeligt så klart, på arten och mängden av de anonyma påhopp som riktades mot hennes person, utseende och familj.
Dock förstår jag inte den förvåning över kommentarerna hon givit uttryck för i media den senaste tiden.
Hela Gynnings karriär vilar på ett sexistiskt fundament och det ganska tragiska faktum att det som kvinna går att livnära sig med hjälp av en förstorad byst och porrig uppsyn.
Det är själva förutsättningen för hennes försörjning.
Hon har gjort sig till ett objekt för den manliga blicken, och helt givit upp det tolkningsföreträde alla borde ha gällande den egna kroppen.
Jag förstår absolut om man vill vända de krafter som förtrycker till en förhållandevis lukrativ inkomstkälla, det är på många sätt en enklare väg att gå än att dagligen behöva känna sig manad att kämpa emot sexism och förtryck.
Det kan väl kanske liknas vid den aningen mer vanligt förekommande och vardagliga situationen då man väljer att skratta åt ett plumpt skämt med illa dolda misogyna undertoner i stället för att ge sig in i en diskussion som man aldrig kommer att vinna.
Man orkar inte alltid, helt enkelt.
Men bli inte förvånad när det biter dig i rumpan, Gynning.
Man kan inte, å ena sidan, utnyttja ojämlika ideal och vända dem till sin fördel och, å andra sidan, chockas över att det får negativa konsekvenser som inte går att kontrollera.
Jag rättfärdigar absolut inte kommentatorernas beteende, det är vidrigt och rakt igenom förkastligt, men män som driver din karriär framåt genom att onanera kommer knappast att lugnt och sansat uttrycka sig konstruktivt i kommentarsfältet på din blogg när känslorna börjar svalna.
Carolina Gynning har drabbats av det vanliga begäret efter att både ha kakan och äta den.
Men affärsidén Gynning kommer alltid att ha ett pris, i det här fallet sexistiska och anonyma kommentarer.
Dessa personer är en produkt av det samhällsklimat som också är förutsättningen för hennes karriär.
Efter att under ganska lång tid ha läst Gynnings blogg kan jag konstatera att det inte är helt lätt att avgöra var sexismen är värst, i bloggen eller bland kommentarerna.