Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blind och benhård techno

Sweden United
Sjömanskyrkan, lördag

Sweden United är ett nytt kapitel i den bisarra berättelsen om den svenska statsmaktens kulturpolisiära förhållande till alternativ klubbkultur.
Efter att ha ägnat många år, stora resurser och envis energi åt att motarbeta festarrangörer och festdeltagare görs det nu en tvärvändning i retoriken, och i den statsunderstödda antidrogkampanjen Sweden Uniteds pamflett hävdas det nu helt frankt att: "Klubbar handlar om musik, människor och kärlek. Inte droger." Den insikten kommer inte en dag för tidigt.
Nåja. Den klubbturné som kampanjen fokuseras kring verkar hur som helst skötas på bästa möjliga sätt.
Eldsjälar, arrangörer och etablerade klubbar runt om i landet får resurser att omsätta i bra arrangemang, och redan har namn som Audiobullys och Carl Craig varit aktuella i andra städer.
När Gävlegänget Adrumdrum med hjälp av Kei Mohebis Hideout arrade festen i Sjömanskyrkan i går stod Cari Lekebusch - en av svensk dansmusiks största profiler - högst upp på affischerna.
Tyvärr hade Lekebusch blivit tvungen att ställa in sitt framträdande på grund av sjukdom, något som kunde lamslagit ett arrangemang med sämre uppbackning bakom huvudakten.
Men arrangörerna hade satsat friskt på hård techno och publiken fick dansa sig svettig till akter som Joel Mull och Thomas Krome framåt småtimmarna. Joel Mull, till att börja med, levererade en intrikat mix av blind och benhård techno, toppad med skrikande aciddiskantiga slagverk.
Nere i Cajutan blandade samtidigt David Roiseux (som framgångsrikt arrangerade ravefester i Gävle långt innan DN-stavningen och rejvkommisionen uppfanns) upp sina hårda beats med lite allt möjligt, från mjuka analogsyntar till välplacerade blåsstötar till latinokörer, vilket gav setet en mjukare, funkigare form. Avslutningsvis bevisade Thomas Chrome, den sena timmen och vissa högtalarbekymmer till trots, vem som var hårdast i gänget.
En storbildskärm vid sidan av scenen visade det bländande hantverket med mixer, skivor och skivtallrikar medan snabb slamrig torktumlartechno med vassa hi-hats och ljudet av ett landande flygplan sköljde ur plågade högtalare.
Hoppas den upptinade inställningen gentemot klubbkultur inspirerar till liknande storverk även i fortsättningen.STEFAN WESTRIN