Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir barngrupperna en valfråga?

Per-Åke Fredriksson,

oppositionsråd för Folkpartiet Liberalerna.

Sommarledigheten börjar gå mot sitt slut och inskolningarna till förskolorna har börjat. För snart ett år sedan föreslog vi i Folkpartiet Liberalerna att Gävle kommun skall sätta ett tak på hur stora barngrupperna i förskolan får vara. Någon reaktion från de styrande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har vi ännu inte fått.

Vår utgångspunkt för vårt förslag är att Gävle kommun ska följa de rekommendationer som framgår av Skolverkets rapport från 2001 ”Strukturella faktorer och pedagogisk kvalitet i barnomsorgen och skolan”. I rapporten pekade man på att om barn ska utvecklas på ett optimalt sätt är en grupp om 13-15 barn i de äldre förskoleåldrarna (4-5 år) att föredra och mindre grupper för de yngre barnen samt för barn med behov av särkilt stöd.

I Gävle kommun har vi överlag större barngrupper även vad Skolverket anser vara lämpligt. Detta är inte unikt för Gävle utan de allra flesta kommuner i landet tummar på kvalitén i barnomsorgen och detta redan innan lågkonjunkturen slog till mot kommunernas budgetar. Fast varför ska Gävle tillhöra denna skara?

Borde inte vår kommun tillhöra den grupp kommuner som sätter tydliga kvalitetsmål genom att fastslå hur stor en barngrupp i förskolan får vara och sedan målmedvetet arbeta för att förverkliga detta mål?

Det kommer att ta tid att uppnå detta mål men genom att fastsälla ett tak för barngrupperna får berörd förvaltning ett klart definierat kvalitetskrav att uppfylla och tydliga riktlinjer om hur man ska organisera sig för att ge bästa servicen till berörda gävlebor. Ett tak skulle också ge berörda föräldrar i Gävle, men även föräldrar som funderar på att flytta till kommunen, en garanti om vilken minsta kvalitetsnivå de kan förvänta sig i barnomsorgen.

Om inte de styrande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är beredda att fastslå ett tak på hur stora barngrupperna i förskolan får vara får vårt förlag bli en valfråga 2010.

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd för Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel