Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir Helena en vinnare i mack-SM?

Annons

Den 5 augusti tävlar Helena Lindström från Hansens bageri i Sandviken i mack-SM. Hon är en av tolv finalister i den tävling som nu avgörs för sjunde gången på Noliamässan i Umeå. På 45 minuter ska hon göra 20 Cranberry Delight från grunden med brie, marinerad kyckling, kantarellkräm och tranbärschutney.

Helena Lindström får ägna sommaren åt att träna när hon inte står på Hansens bageri och skapar nya konditorigodsaker eller bakar bröd. Hon är utbildad konditor och gillar mest att göra just konditorisaker. Men nu har bageriets ägare semester vilket betyder att Helena Lindström också får baka matbröd och bullar.

– Nu börjar jag klockan tre på morgonen, säger hon. Men annars har jag bra tider. Jag börjar inte förrän kvart i sex.

Det är de anställda på bageriet som tillsammans tagit fram tävlingsmackan Cranberry Delight. I förutsättningarna ingår att den ska vara lätt att ta med sig, trendig, ha ett nytänkande och vara kostnadseffektiv att tillverka.

Tävlingsmackan består av ett tvådelat dinkelbröd som skärs upp så att det sitter ihop. På delarna lägger man sallad och därefter stekt marinerad kyckling på ena delen och brieost på den andra. Bägge delarna toppas med kantarellkräm gjord av mixade kantareller, philadelphiaost och flingsalt. Överst ligger tranbärschutney.

– Vi spånade ihop oss om ett skogstema, säger Helena Lindström. Kantareller är så gott och sedan är det lite trendigt med tranbär just nu.

Mackan kan brytas i två bitar så den är lätt att dela. Ena delen blir automatiskt vegetarisk.

Helena Lindström tänker ha med sig färdigmarinerad kyckling och färdigt bröd. Chutney och kantarellkräm gör hon på plats liksom att steka kycklingen. Sedan gäller det bara att göra 20 mackor också, allt på 45 minuter.

– Lite orolig är jag nog, säger hon.